8 minciuni pe care angajatii le aud in mod constant!

minciunile angajatorilorcum ne mint angajatoriirecrutareselectiemanagementul resurselor umanemaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mult prea des, ne mintim angajatii. Uneori suntem nevoiti sa o facem, pentru ca nu le putem divulga informatii cu risc de compromitere a unui departament intreg. Alteori ii mintim din comoditate sau din considerente pur financiare.

Dar mai sunt si situatii in care ne mintim angajatii pentru ca nu suntem capabili sa gasim solutii mai bune de atat.

Mihai are 35 de ani si a petrecut ultimii 5 ani in cadrul unei multinationale, pe o pozitie de middle-level. Este un executant perfect, in cadrul unui domeniu de viitor sigur. Din pacate, divizia sa urmeaza sa fie desfiintata. Mihai isi va pierde locul de munca si acest lucru este cunoscut de cel putin 3 luni. Nu a fost instiintat. Dimpotriva, este asigurat ca locul lui de munca este sigur. Doar asa, angajatorii sai pot asigura eficienta maxima in divizia care inca nu a fost distrusa. De Mihai mai au nevoie minim o luna, dar este imperios ca productivitatea lui sa nu scada.

Asa ca Mihai va fi mintit in continuare. Un exemplu banal pentru un HR-ist care vede astfel de cazuri in fiecare zi.

In mod clar, stim ca ar exista solutii care sa nu produca pagube in niciuna dintre tabere, nici pentru angajatori si nici pentru angajatii care ne-au dedicat ani de zile, eforturi mari, motivatie, loialitate.

Cateva dintre miile de minciuni pe care angajatorii inca le mai spun angajatilor lor:

1. Nu avem buget pentru a-ti oferi aceasta marire salariala.
In fapt, maririle salariale se ofera fara discutii in momentul in care seful stie ca angajatul sau merita din plin. In caz contrar, risca sa il piarda. Uneori "nu avem buget" se traduce mai usor in "Nu m-ai convins ca meriti sa gasesc bani in buget". In numeroase cazuri, bugetul ar putea sa permita cresteri salariale care sa se converteasca in timp in cresteri ale cifrei de afaceri. Doar ca multi angajatori cred ca se poate si fara sa ofere cresteri salariale.

2. Te simpatizez si stiu ca esti intr-o situatie dificila, asa ca te voi pastra, insa nu iti mai pot oferi salariul de luna aceasta. Progresul tau nu este suficient. Trebuie sa gasim o solutie pentru ca salariul tau sa reflecte munca ta.

Daca nu ai cifre concrete prezentate de superiorii tai si daca tu esti complet sigur ca oferi rezultate bune, atunci se prea poate sa ai de-a face cu minciuna sfruntata. Cine poate spune ce inseamna progres satisfacator si progres nesatisfacator in momentul in care pe masa de discutii nu se arunca cifre concrete? In fapt, de mila niciun angajat nu va tine angajatii. Nu exista simpatie in mediul de afaceri si nici la munca. Angajatorul vrea sa scada cheltuielile cu salarizarea si va rupe de acolo de unde se poate.

3. Noi dorim sa oferim o promovare DACA progresul tau va fi unul cu adevarat satisfacator. Din nou, ne lovim de aceeasi problema, cu progresul, care foarte greu poate fi cuantificat. Ce este exceptional pentru tine, pentru angajator poate fi un progres banal. Deseori, promisiunile se dovedesc a fi minciuni. De aceea este cazul sa cereti o promovare in momentul in care stiti clar ca o meritati. Daca nici acum nu se concretizeaza, promisiunile nu mai conteaza.


4. Salariul tau poate creste in maxim 6 luni de la angajare.
In unele cazuri, chiar asa se intampla. In numeroase alte cazuri, realizezi ca a fost doar o fraza dulce de la interviul de angajare. Daca trec cele 6 luni si apoi ceri acea marire de salariu, se prea poate sa se gaseasca motive de amanare. Ideal este sa tii minte acest termen dar sa nu te bazezi ca acest lucru se va intampla chiar daca serviciile tale vor fi ireprosabile. Nu toti angajatorii isi tin promisiunile, lucru care ii va afecta pe termen lung.

5. Locul tau de munca NU este unul sigur. Poti fi inlocuit oricand. Exista sute de angajati care abia asteapta sa iti preia sarcinile.
De mila nu ne tine nimeni, dragii mei. Nu exista angajator care sa tina pe post un om bun de nimic, ale carui abilitati sunt inutile sau aproape de inutilitate. Nu exista mila si compasiune in lumea angajatorilor. Daca superiorii stiu ca esti un angajat-paguba, te vor elimina de pe post din prima clipa in care au realizat acest lucru. Nu vor ezita si nu vor fi nevoiti sa te ameninte. O vor face fara sa stea pe ganduri.

6. Participarea la acest proiect este voluntara. Cine nu doreste nu trebuie sa ia parte si decizia sa nu va avea consecinte negative asupra sa.
 In unele cazuri chiar asa se intampla. In numeroase alte situatii, participarea voluntara nu este chiar asa de voluntara. Angajatii sunt rugati sa citeasca printre randuri acolo unde trebuie.

7. Vor fi unele cazuri in care vom avea nevoie de tine sa lucrezi peste program, insa nu foarte des si atunci cand poti, bineinteles. In mod clar, daca nu poti o data, de doua ori, nimeni nu se va supara. Insa daca ai acceptat sa lucrezi si peste program, poti sa fii sigur ca va trebui sa iei acest lucru in calcul cu toata seriozitatea.

8. Am mainile legate si nu pot sa iau nicio decizie in ceea ce te priveste. Decizia este luata mai sus de mine. Poate ca tocmai ai fost detasat la Nuca-Cuca. Sau poate ca tocmai ti s-a comunicat faptul ca fisa postului va suferi modificari. Daca superiorul tau direct iti spune ca nu poate interveni, se prea poate sa fie doar o minciuna. Superiorii directi vor interveni cu forta imensa atunci cand vor sa isi protejeze subordonatii. Daca nu intervin, inseamna ca nu esti destul de important pentru ei.

Oricare ar fi minciunile pe care le auzim, un lucru trebuie sa fie clar. Angajatii care sunt siguri pe abilitatile si competentele lor nu trebuie sa aiba nicio urma de teama. Curajul profesional este singurul element care poate da valoare incredibila oricarei profesii.

Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
minciunile angajatorilorcum ne mint angajatoriirecrutareselectiemanagementul resurselor umanemaria nicutar

Data aparitiei: 10 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

8 minciuni pe care angajatii le aud in mod constant! Nota: 4.22 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]