Ne intalnim la jumatate de drum, ca intotdeauna. O companie de succes are nevoie si de tineri, in aceeasi masura in care are nevoie de angajati cu vechime solida in domeniul lor de referinta si in cadrul afacerii. Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024 Medicina muncii un aliat al angajatorului Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
O companie de succes trebuie sa detina o cultura organizationala care sa incurajeze angajarile si in acelasi timp si retentia salariatilor valorosi. La final de drum trebuie sa lasam sa plece din companie doar salariatii care nu aduc valoare adaugata procesului operational.
Este total gresit sa credem ca angajatii cu vechime nu reprezinta valoare cel putin egala cu cea pe care o aduc in companie noii salariati. Si este total gresit sa crezi ca un angajat cu vechime nu poate fi inlocuit cu unul abia iesit de pe bancile facultatii. Conteaza cat de mult know-how detine angajatul proaspat si cat de mult s-a plafonat angajatul pe care l-am avut in companie ani la rand/ cat de ineficient l-am motivat in tot acest timp.
De multe ori, 7 ani de experienta nu inseamna nimic pentru companie. Trist, stiu. Managementul resurselor umane nu a fost niciodata floare la ureche, cu atat mai mult cu cat ajunge adesea pe mainile celor fara experienta in domeniu.
Situatia este identica si cand avem alaturi tineri angajati cu diplome nenumarate.
Practica bate teoria de cele mai multe ori. Dar teoria bine consolidata imbogateste practica.
Asa ca va recomand sa investiti in angajatii cu vechime si alaturi de ei sa aduceti tineri. Ei vor oferi companiei acel suflu proaspat de energie, de inovatie, de putere de dezvoltare. Si aici nu spun ca inovatia nu va veni din randul angajatilor cu vechime. Ramane de vazut.
La final, tineti cont de faptul ca angajatii sunt imprevizibili. Un salariat care stagneaza de mult timp in cariera sa, poate fi "reinviat" peste noapte. Este de ajuns sa ii oferim autonomia de care avea nevoie sau sa il scoatem din subordinea managerului alaturi de care nu putea lucra la eficienta maxima.
Angajatii sunt intotdeauna imprevizibili. Un salariat loial poate sa plece peste doua saptamani din companie si poate lua cu sine tot know-how-ul care ti-ar fi adus valoare adaugata in urmatorii ani. Si la scurt timp, in afacere poate veni un alt salariat exceptional, care face mai mult decat o echipa de profesionisti.
Care este solutia? Nu cautati tipare in recrutare si in managementul resurselor umane. Nu va orientati dupa modele conventionale. Angajatii sunt unici. Varsta nu conteaza. Nici vechimea nu este intotdeauna o coordonata valida. Dati atentie fiecarui angajat in parte. Ei vor da atentie companiei dvs., zi de zi, ani la rand.
Sa aveti succes in managementul resurselor umane!
Maria Nicutar