Nimeni nu spune ca aceste idei nu sunt binevenite. Cu toate acestea, niciun angajator nu ar trebui sa se bazeze ca ele, chiar si cumulate, ar putea sa ajute la cresterea nivelului de motivatie al salariatilor pe termen lung.
Asa cum le spunem in engleza, ele sunt simple "perks", adica avantaje, beneficii slabe.
In mod clar, pe acest tip de avantaje nu vom miza niciodata cand discutam despre strategii de HR pentru fidelizare, retentie, motivare. Nu poti retine timp indelungat un angajator cu ajutorul unui tonomat de gustari gratuite sau fiindca tocmai ai renovat unul dintre birou sub forma unei sali de relaxare. Oamenii vin si pleaca din alte considerente. Discutam despre considerente mature, asumate in mod constient.
Pe ce aspecte mizam pentru a ne motiva angajatii pe termen lung:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
1. Pe semnificatia locurilor de munca. Daca salariatul nu intelege semnificatia locului sau de munca, nu va fi niciodata motivat sa ofere rezultate exceptionale. Nu are pentru ce. Isi va da silinta pentru o buna perioada de timp insa niciodata pe termen lung.
2. Pe recunoasterea meritelor si pe existenta unui loc de munca pozitiv si motivant. Avem nevoie sa ne fie recunoscute meritele, oricat de mult am castiga financiar. Studiile arata faptul ca motivatia salariatilor vine mai degraba din felul in care sunt tratati si mai putin din nivelul salarial pe care il ating la un moment dat, fara a neglija acest ultim aspect.
Locul de munca trebuie sa fie pozitiv. Raporturile de munca trebuie sa se desfasoare in mod optim. La orice nivel ierarhic trebuie sa existe intelegere si compasiune, munca in echipa si sprijin oferit in mod neconditionat, empatie, comunicare autentica.
3. Pe progresul profesional care se concretizeaza in cazul salariatilor nostri. Adevarul este ca acolo unde exista salariati care se dezvolta profesional, rata de turnover este minima. Oamenii raman acolo unde stiu ca se pot dezvolta profesional, acolo unde acumuleaza noi competente la CV, unde le pot cizela pe cele deja existente, unde stiu ca au foarte mult de invatat, de la experti din domeniu.
Regulile sunt simple, chiar de bun simt. Consolidati un mediu de lucru pozitiv si motivant. Oferiti salariatilor locuri de munca in care pot gasi semnificatie si sprijiniti-le progresul profesional. Aici incepe rata de motivare sa creasca, odata cu nivelul de retentie a salariatilor.
Sa aveti succes in managementul resurselor umane!