Numeroase spete de dreptul muncii au legatura cu timpul de lucru si cum se recompenseaza angajatii care lucreaza peste program sau in timpul liber.
Vom lua drept caz practic situatia unui angajat care lucreaza 3 ore intr-o zi de sambata. Cum va fi acesta recompensat in mod legal?
Pentru a raspunde acestei intrebari, mai intai trebuie sa intelegem ca salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de doua zile consecutive.
Nu uitam faptul ca repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, situatie in care salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Dupa cum bine stim, munca prestata in zilele de repaus saptamanal se compenseaza cu timp liber corespunzator, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatii beneficiind, in aceasta situatie, de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
40 Modele de Regulament Intern
Asadar, in situatia in care salariatii nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, au dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani.
Nu uitati faptul ca reprezinta contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Regula este ca repausul saptamanal se acorda in 2 zile consecutive din fiecare saptamana prin urmare trebuie sa acordati salariatilor saptamanal doua zile libere de repaus, de regula sambata si duminica. Daca salariatul a lucrat sambata va beneficia de repaus saptamanal duminica si luni. Nu are importanta daca salariatul a lucrat sambata o ora sau 3 ore sau 8 ore, important este ca nu i-a fost respectat ziua de repaus saptamanal si a lucrat in zi de repaus saptamanal.
In concluzie, in situatia in care salariatul care a lucrat sambata 3 ore are contract de munca norma intreaga, el va fi pontat 3 ore insa salariul il va primi pentru 8 ore deoarece a lucrat in zi de repaus saptamanal si se calculeaza ziua ca zi de munca si nu pe orele prestate.
Mare atentie la faptul ca valoarea sporului este negociata de parti in contractul colectiv sau individual de munca.
Reamintim ca prestarea activitatii in zilele de sambata este munca prestata in zi de repaus saptamanal ce poate fi sanctionata de inspectorii ITM cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro