Timpul de munca si diurna in cazul delegarii. Ce trebuie sa stie angajatorii?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
03 Februarie 2017
03 Februarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
diurna 2017delegare angajati 2017delegare salariat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Delegarea presupune modificarea unui singur element al contractului individual de munca si anume locul muncii.

Timpul de munca este definit la art. 111 din Codul muncii ca fiind orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

Iata un caz prezentat in PortalCodulMuncii.ro: "La plecarea revenirea din delegatie, orarul nu coincide cu durata norma a timpului de munca. Exemplu: Revenirea din delegatie, in localitatea de domiciliu, este la ora 23.00, intrucat acesta este orarul de zbor. Cum vom considera orarul in care angajatul s-a aflat pe drum, la revenirea din delegatie? Respectiv, de la ora 17.00, ora la care ar fi trebuit sa termine programul de lucru si ora 23.00, ora la care aterizeaza avionul? Este un orar ce trebuie remunerat sau compensat cu timp liber? Situatii similare sunt si cele la plecarea in delegatie, cand, ora de plecare ar putea fi, de exemplu, ora 05.00 a.m. fata de ora 08.30 a.m., care ar reprezenta ora de inceput a programului de lucru."

Diurna reprezinta indemnizatia platita unui salariat pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in alta localitate in interes de serviciu. Deplasarea in alta localitate se probeaza cu Ordinul de deplasare pe care este inregistrata ora plecarii si ora sosirii.

Este demn de mentionat ca nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.

Astfel, daca, aflandu-se in delegatie, salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale in afara duratei normale a timpului de lucru (40 de ore pe saptamana), munca astfel prestata este considerata munca suplimentara in baza art. 120 alin. (1) din Codul muncii. Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat.

In consecinta, se considera ca nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.

In concluzie, daca durata delegarii este mai mica de 12 ore salariatul nu beneficiaza de diurna.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]