legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Pontajul orelor suplimentare - cazuri practice si reglementari esentiale

Mara Dobrin
Mara Dobrin
24 Martie 2025
24 Martie 2025
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Pontajul orelor suplimentareore suplimentare la locul de munca
Pontajul orelor suplimentare - cazuri practice si reglementari esentiale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins

Incepem prin a va reaminti ca munca suplimentara NU este obligatorie in Romania, iar salariatul poate opta pentru acest lucru, doar daca isi doreste.

Evident ca orele suplimentare vor fi pontate si platite corespunzator legislatiei in vigoare, iar despre aceste aspecte discutam in cele ce urmeaza.

Ce sunt orele suplimentare?

Asa dupa cum puteti banui, sunt acele ore pe care salariatul le presteaza peste programul normal de munca. Concret si asa cum prevede Codul Muncii la art. 112  pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.

Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Mai multe despre munca suplimentara, limitarile acesteia, prevederile legale si numarul maxim de ore lucrate pe luna pentru cumul de functii AICI.

Cazuri practice - Pontajul orelor suplimentare

"Cum se evidentiaza in foaia colectiva de prezenta orele suplimentare efectuate in luna curenta, dar compensate cu timp liber in urmatoarele 90 de zile? Cum se evidentiaza acestea in foaia colectiva de prezenta, in corelatie cu statul de salarii, cand se compenseaza prin plata, dupa cele 90 de zile calendaristice?"

Raspunsul specialistilor

Legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca fara a stabili si modalitatea in care se tine aceasta evidenta. Astfel, conform art. 119 din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit, potrivit art. 161, evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. Alegerea modalitatii de tinere a evidentei muncii prestate de salariat apartine angajatorului. Situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul este prezent la munca, apoi timpul liber la care are dreptul, trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.

STOP!
Totul despre Orele suplimentare si munca in zi de repaus! Evitati amenzile de 15.000 de lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara, detalii AICI >>>

Documentul pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate este Statul de salarii. Angajatorul stabileste rubricile statului de salarii respectand continutul minimal obligatoriu stabilit de O.M.F.P. nr. 2.634/2015. In statul de salarii, orele suplimentare efectuate se inscriu intr-o coloana distincta. In pontaj, orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta
„din care ore suplimentare”.

Pentru perioadele in care angajatorul compenseaza munca suplimentara prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, in pontaj se vor evidentia aceste libere, putand nota de exemplu cu litera „C” orele compensate, iar la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu „C”. Pe baza pontajului lunar se va realiza statul de plata. In statul de plata, orele compensate se cuprind in orele lucrate si pot fi evidentiate intr-o rubrica distincta.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) din Codul muncii in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul se va evidentia in statul de salarii intr-o coloana distincta din rubrica „Sporuri” – „Ore suplimentare”.

Norma de munca si munca suplimentara

"Se poate plati o persoana numai in functie de norma indeplinita? Respectiv un ambalator poate fi platit numai in functie de cate produse a ambalat?"
 
Raspunsul specialistilor:
 
Este posibil ca salariul sa fie compus dintr-o parte fixa si o parte variabila, cu conditia ca partea fixa sa nu fie mai mica decat salariul minim pe economie. Salariul de baza este o componenta a oricarui salariu si face parte din venitul salarial lunar realizat de un salariat, venit in care sunt incluse toate sporurile si adaosurile acordate la locul de munca, inclusiv adaosul de acord. Adaosul la salariul de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de performantele individuale.
 
Salariul de baza si celelalte elemente constitutive ale veniturilor salariale constituie una dintre clauzele contractului individual de munca, conform art. 17 alin. (3) lit. k) si art. 17 alin. (4) din Codul muncii.
 
Asadar, adaosul la salariul de baza se stabileste in chiar continutul contractului individual de munca la lit. I Salariul, dupa cum urmeaza:
I. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut: lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri;
b) indemnizatii;
c) prestatii suplimentare in bani;
d) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura;
c) alte adaosuri.
 
Prin urmare, salarizarea in acord inseamna ca prin contractul individual de munca se stabileste un salariu de baza fix si adaosuri la salariu in functie de performante.
 
Daca salariatul presteaza mai mult de 40 de ore pe saptamana, ceea ce depaseste reprezinta munca suplimentara.
In ceea ce priveste munca suplimentara, Codul muncii stabileste la art. 122 alin. (1) ca munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
 
...aceste studii de caz au fost cuprinse in lucrarea Orele suplimentare si munca in zi de repaus! Aceasta este singura lucrare care analizeaza in detaliu acest subiect si ofera raspunsuri clare la cele mai dificile intrebari, vezi AICI >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

REGES-ONLINE: Ce trebuie sa faceti pana pe 30 septembrie 2025?


 Conform reglementarilor, angajatorii au doua obligatii esentiale:

1. Inregistrarea in platforma REGES-ONLINE
2. Completarea si transmiterea tuturor datelor pentru contractele active de munca care nu sunt deja inregistrate in sistemul anterior

Incepeti acum tranzitia catre REGES-ONLINE cu ajutorul
Ghidului practic de operare in ReviSal (Reges)

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]