Studiu de caz: Repausul saptamanal si durata muncii in cazul unui CIM cu timp partial

22 Iulie 2011
22 Iulie 2011
Codul munciimunca cu timp partialrepausul saptamanal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In situatia in care un angajat lucreaza lunar doar intr-un anumit interval de timp, cum se va incheia contractul cu acesta? Activitatea sa este, sa presupunem, desfasurata in mod fragmentar si aleatoriu, fara sa se tina cont de un program pe zile strict si fara sa existe o regularitate in ceea ce priveste saptamana de lucru. Va fi durata timpului de lucru modificata ca timp partial?

Codul muncii, republicat, stabileste prin art. 103 ca salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil. In consecinta, in cazul in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp partial.

In Codul muncii nu este reglementata raportarea la o durata zilnica de lucru, ci este vizat calculul saptamanal sau ca medie lunara a numarului de ore in care se presteaza munca. Tocmai de aceea, numarul de ore normale de lucru este calculat saptamanal sau ca medie lunara, nu zilnic.
Rezulta ca in cazul unui contract individual de munca cu timp partial nu este obligatoriu ca programul de lucru sa fie stabilit astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa presteze activitate zilnic sau saptamanal, dar norma sa de munca nu trebuie sa atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.

In ceea ce priveste stabilirea programului de lucru, se va tine cont si de dreptul salariatilor la repausul saptamanal consacrat de art. 137 din Codul muncii care stabileste ca acesta se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica si ca, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In plus, zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul sporului pentru munca suplimentara stabilit prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]