Reamintim faptul ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, incluzand orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, inclusiv orele suplimentare, poate sa fie prelungita peste norma de 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Vom stabili care este perioada de referinta pentru durata maxima legala a timpului de lucru, cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Prevederile legale sus-mentionate din Codul muncii, republicat, (respectiv art. 114 alin. 1 si 2) au avut ca sursa Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru.
Conform articolul 6 din directiva, dedicat timpului de lucru maxim saptamanal, statele membre iau masurile necesare pentru ca, in functie de necesitatile de protectie a sanatatii si securitatii lucratorilor:
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
(a) timpul de lucru saptamanal sa fie limitat prin acte cu putere de lege si acte administrative sau prin conventii colective sau acorduri incheiate intre partenerii sociali;
(b) timpul mediu de lucru pentru fiecare perioada de sapte zile, inclusiv orele suplimentare, sa nu depaseasca 48 de ore.
Totodata, art. 16 din directiva, care se refera la perioade de referinta, stabileste ca statele membre pot prevedea:
(a) pentru aplicarea Articolul 5 (repaus saptamanal), o perioada de referinta care sa nu depaseasca 14 zile;
(b) pentru aplicarea Articolul 6 (timpul maxim de lucru saptamanal), o perioada de referinta care sa nu depaseasca patru luni.
Perioadele de concediu anual platit, acordat in conformitate cu articolul 7, si perioadele de concediu medical nu sunt incluse sau sunt neutre in calculul mediei;
(c) pentru aplicarea articolului 8 (durata muncii de noapte), o perioada de referinta definita dupa consultarea partenerilor sociali sau prin conventii colective sau acorduri incheiate intre partenerii sociali la nivel national sau regional.
Daca perioada minima de repaus saptamanal de 24 ore prevazuta la articolul 5 se incadreaza in perioada de referinta, aceasta nu se include in calculul mediei.
In concluzie, astfel cum stabileste directiva europeana, pentru aplicarea articolului 6 privind timpul maxim de lucru saptamanal, statele membre pot prevedea o perioada de referinta care sa nu depaseasca patru luni. Nici directiva, nici legea romana nu prevede un mod de stabilire de catre angajator a celor 4 luni calendaristice.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro