legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Noi prevederi pentru permisele de sedere, documentele de calatorie si alte documente pentru cetatenii straini

permise sedere cetateni strainidrept de sederehotarare guvern 898/2011
Noi prevederi pentru permisele de sedere, documentele de calatorie si alte documente pentru cetatenii straini
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Afacerilor Interne  a publicat Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei si continutului permiselor de sedere, ale documentelor de calatorie, precum si ale altor documente care se elibereaza strainilor.
 
Prin proiectul de act normativ se urmareste actualizarea modelului de permis eliberat strainilor care beneficiaza de un drept de sedere pe teritoriul Romaniei in conditiile OuG nr.194/2002, dar si stabilirea modelului de permis eliberat beneficiarilor art. 50 TUE, in conditiile OuG nr.204/2020. 
 
Intr-o alta ordine de idei, pentru asigurarea conformitatii cu prevederile Directivei 2011/98/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 decembrie 20116 , la nivel national a fost adoptata OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Prin prezentul proiect de act normativ sunt avute in vedere, in principal, urmatoarele:
 
- indicarea categoriilor de persoane carora urmeaza sa li se elibereze permise de sedere, in considerarea reglementarilor OUG nr. 204/2020.

Astfel, sunt avuti in vedere cetatenii britanici care se afla in Romania si continua sa aiba resedinta pe teritoriul Romaniei dupa incheierea perioadei de tranzitie, membrii acestora de familie care il insotesc pe cetateanul britanic sau care se alatura acestuia ulterior incheierii perioadei de tranzitie, in cazul in care aveau calitatea de membri de familie inainte de incheierea acesteia, copiii nascuti sau adoptati dupa incheierea perioadei de tranzitie, precum si lucratorii frontalieri si membrii acestora de familie, persoane incluse in sintagma „beneficiar art.50 TUE”;
 
- stabilirea formei si continutului avizului de angajare si al avizului de detasare;
 
- stabilirea formei si continutului permisului pentru lucratorii frontalieri. 
                                                                                    
                                                                                      ***
 
 
HOTARARE pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei si continutului permiselor de sedere, ale documentelor de calatorie, precum si ale altor documente care se elibereaza strainilor In temeiul art.108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art.18 alin.(5) si art.21 alin.(13) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 204/2020 privind stabilirea unor masuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, in materie de reglementare a dreptului de intrare si sedere pe teritoriul Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare:
 
Art. I - Hotararea Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei si continutului permiselor de sedere, ale documentelor de calatorie, precum si ale altor documente care se elibereaza strainilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 690 din 29 septembrie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 1 litera a), dupa punctul (iii) se introduc doua noi puncte, pct.(iv)-(v), cu urmatorul cuprins:
„…………………………………………………………………………………………………………..
(iv) cetateanului britanic beneficiar al art.50 TUE, precum si membrilor de familie ai acestuia, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 204/2020 privind stabilirea unor masuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana si din Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, in materie de reglementare a dreptului de intrare si sedere pe teritoriul Romaniei;
 
(v) membrilor de familie ai lucratorilor frontalieri, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 204/2020.”
 
2. La articolul 1, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„…………………………………………………………………………………………………………..
f) aviz de angajare - documentul care se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, care atesta dreptul unui angajator de a incadra in munca un strain pe o anumita functie, prevazut in anexa nr.6;”
 
3. La articolul 1, dupa litera g) se introduc doua noi litere, lit.h)-i), cu urmatorul cuprins:
„…………………………………………………………………………………………………………..
h) aviz de detasare - documentul care se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, care atesta dreptul unui beneficiar al prestarii de servicii de a primi la munca pe teritoriul Romaniei un strain detasat pe o anumita functie, prevazut in anexa nr.8;
 
i) permis pentru lucratorii frontalieri - documentul care se elibereaza de catre Inspectoratul General pentru Imigrari in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 204/2020 cetatenilor britanici care nu au resedinta pe teritoriul Romaniei, incadrati in munca pe teritoriul Romaniei inainte de incheierea perioadei de tranzitie si care isi continua activitatea si dupa incheierea acestei perioade, prevazut in anexa nr.9;”
 
Art. II - Anexele nr.1, 2 si 6 la Hotararea Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei si continutului permiselor de sedere, ale documentelor de calatorie, precum si ale altor documente care se elibereaza strainilor, se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr.1-3 la prezenta hotarare.
 
Art. III – Dupa anexa nr.7 la Hotararea Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei si continutului permiselor de sedere, ale documentelor de calatorie, precum si ale altor documente care se elibereaza strainilor, se introduc doua noi anexe, anexele nr.8 si 9, avand cuprinsul prevazut in anexele nr.4 si 5 la prezenta hotarare.
 
Art. IV - Anexele nr.1-5 fac parte integranta din prezenta hotarare.
 
PRIM-MINISTRU
FLORIN - VASILE CITU
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
permise sedere cetateni strainidrept de sederehotarare guvern 898/2011

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 13 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Noi prevederi pentru permisele de sedere, documentele de calatorie si alte documente pentru cetatenii straini Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Locuri de munca in conditii deosebite. CASIntrebare: Care sunt conditiile de munca deosebite, grele sau periculoase? Si ce contributii presupun pentru angajator si salariati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariati cetateni state din afara UE. Detasare transnationalaIntrebare: Putem detasa transnational in state membre UE cetateni ucraineni pentru care am obtinut permis de munca si viza de sedere in Romania? Din consultarea legislatiei inteleg ca acestia pot desfasura activitatea doar in Romania, adica in statul in care au obtinut permisul de munca si dreptul de sedere pe durata determinata de 9 luni. De asemenea inteleg si ca nu pot obtine un document portabil A1 , acesta fiind un document care atesta apartenenta la statul de origine si poate fi obtinut doar pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
//
[x]