Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat in data de 10 octombrie la Reuniunea Ministrilor pentru Ocuparea Fortei de Munca si Politici Sociale din Uniunea Europeana (EPSCO) desfasurata la Budapesta in cadrul Presedintiei Ungariei a Consiliului UE.
Dezbaterile s-au concentrat pe gasirea de solutii pentru rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta majoritatea tarilor europene, inclusiv Romania: deficitul de
forta de munca si valorificarea potentialului neexploatat al grupurilor subreprezentate, mai ales in contextul provocarilor demografice majore cu care se confrunta batranul continent.
Reducerea deficitului de forta de munca - o prioritate
„Reducerea deficitului de forta de munca, cresterea ocuparii pe piata muncii - inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati - cresterea nivelului de competente si adaptarea fortei de munca la nevoile reale ale pietei muncii (prin programe tintite de formare si invatare continua) sunt prioritati majore pentru MMSS si pentru Guvernul Romaniei. Solutiile reale trebuie sa includa valorificarea potentialului neexploatat al fortei de munca. Prin atragerea unor grupuri subreprezentate in campul muncii, sustinerea dezvoltarii de competente si formare profesionala si imbunatatirea conditiilor de munca, putem construi o piata a muncii mai puternica pentru Romania si pregatita pentru meseriile viitorului”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit Ministerului Muncii.
In marja EPSCO, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut si o intalnire bilaterala cu Niki Kerameus, Ministrul Muncii si Securitatii Sociale din Grecia. Temele principale de discutie au vizat dezvoltarea cooperarii institutionale, protejarea drepturilor angajatilor si cresterea gradului de ocupare. Cei doi ministri vor semna in perioada urmatoare un Plan de actiuni comune.
Imbatranirea populatiei - o reala problema
Imbatranirea populatiei reprezinta o provocare majora pentru piata muncii europene. Populatia activa din UE a scazut de la 272 milioane in 2009 la 265 milioane in 2022 si se estimeaza ca va continua sa scada, la 258 milioane pana in 2030, 247 milioane pana in 2040 si 236 milioane pana in 2050, ceea ce inseamna o pierdere de aproximativ 1 milion de lucratori pe an.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In Romania, numarul tinerilor NEETs (care nu sunt angajati, in educatie sau formare) scade datorita masurilor de integrare pe piata muncii prevazute in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2021-2027. Aceasta include pachete personalizate si promoveaza voluntariatul si dezvoltarea competentelor.
Pentru adulti, formarea profesionala se adapteaza prin programe flexibile si finantate din fonduri europene, axate pe competente digitale si verzi. Prin Programul Educatie si Ocupare, proiecte precum „COMPETENT” vor califica 20.000 de persoane, cu obiectivul de a atinge o rata de ocupare de 74,7% si o participare la formarea profesionala de 17,4% pana in 2030.
Procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare! Aflati informatii complete parcurgand lucrarea "Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania, detalii AICI >>>