Despre ce indemnizatii este vorba?
- ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor.
"Se pot constitui retineri din salariu, respectiv popriri (neplata unui credit bancar), in cazul unei persoane aflate in concediu medical (cod de diagnostic: risc maternal, dar in cazul concediul medical de sarcina si lauzie)?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Avand in vedere precizarile pe care le-am facut mai devreme, apreciem ca, daca datoria persoanei este o obligatie de intretinere sau o despagubire pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale retinerile pot fi efectuate si din indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
In cazul unui credit bancar, retinerile din salariu nu pot fi facute din indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
Cum se va proceda in aceasta situatie?
Retinerile vor fi efectuate doar pentru veniturile cuvenite in perioada in care a prestat activitate.
Conform art. 729 alin. (7) din Codul de procedura civila, alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Asadar, nu se va retine din salariu pentru neplata unui credit bancar nici din indemnizatia de concediu medical si nici din cea maternitate.
Sursa: PortalCodulMuncii