Trebuie inteles ca inca de la inceput ca poprirea din salariu reprezinta o notiune reglementata prin Codul Muncii, fiind necesar ca angajatorii sa fie bine familiarizati cu astfel de evenimente.
In numeroase companii vor exista situatii cu privire la popriri, retineri din salariu sau note de constatare a prejudiciilor provocate de salariati.
Exista anumite conditii in care unui salariat i se poate pune poprire pe salariu, iar anumite alocatii, indemnizatii, etc oferite de stat nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii. Cu alte cuvinte, aceste sume sunt exceptate de la poprire, asa ca nu pot fi luate in considerare intr-o astfel de situatie.
Sumele poprite si limitele impuse de lege
Conform art. 729 din Codul de procedura civila, limitele urmaririi veniturilor banesti sunt reglementate in urmatorul mod:
...mai multe spete si explicatii in lucrarea Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor - Ghidul Practic va arata procedura corecta de urmat
Eliminati pericolul unor amenzi de pana la 10.000 de lei, comanda ACUM <<<
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Sume exceptate de la poprire
Conform art. 729 al Codului de Procedura Civila, la alin (7):
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, NU pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Observam ca la alin. (5) si (6) din art. 729 al Codului de Procedura Civila, este prevazut ca ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca pot fi poprite doar daca datoria salariatului este o obligatie de intretinere sau o despagubire pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale si doar in limita a jumatate din cuantumul acestora.
"Va rugam sa ne oferiti o incadrare a tuturor codurilor de certificate medicale din perspectiva art. 729 al Codului de Procedura Civila."
Codurile 01, 02, 03, 04, 05, 51, 06, 12, 13, 14, 16 se acorda pentru incapacitate temporara de munca, asa incat aceste coduri consideram ca se incadreaza la alin. (5) si (6) de mai sus.

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta

Noua lege a pensiilor Ghid practic
Nu pot fi poprite pentru niciun fel de datorii ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, unde consideram ca se incadreaza codurile 09, 91, 92, intrucat se refera la ingrijirea copilului, precum si ajutoarele pentru maternitate, unde consideram ca se incadreaza codurile 08 si 15, deoarece se refera la maternitate.