Astfel, art. 13 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede faptul ca, pe baza recomandatii medicului de familie, salariata gravida a carei stare de sanatate nu ii permite indeplinirea duratei normale de munca, poate beneficia de reducerea cu o patrime a timpului de lucru.
Acelasi act normativ stabileste faptul ca, in acest caz, reducerea duratei normale de munca sa va face cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Asadar, salariata gravida care trece la un program de 6 ore nu va avea cuantumul salariului redus.
De asemenea, aceasta beneficiaza si de dreptul la invoiri pentru consultatii prenatale, in limita a maximum 16 ore pe luna.
In conditiile in care modificarea duratei normale a muncii rezulta din lege, anume OUG 96/2003, nu este necesara incheierea unui act aditional de modificare a duratei muncii.
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Astfel, intrucat schimbarea in cazul salariatei insarcinate survine in baza legii si nu a unui act aditional, aceasta nu va fi inregistrata in Revisal.
Reducerea timpului de lucru nu afecteaza nici unul dintre drepturile care se acorda salariatului in functie de timpul de lucru. Prin urmare, programul redus de 6 ore nu va fi inregistrat in Revisal.
De asemenea, salariata gravida va fi pontata 8 ore pe zi si in cazurile in care este invoita pentru consultatia prenatala.
Nu uitati faptul ca angajatorii au obligatia de a lua toate masurile necesare pentru protejarea salariatelor gravide, a celor care alapteaza si a celor care au nascut recent.