Astfel, potrivit art. 10 alin. (7) din CCMUN pe anii 2007-2010, la locurile de munca unde, datorita specificului activitatii, nu exista posibilitatea incadrarii in durata normala a timpului zilnic de lucru, pot fi stabilite forme specifice de organizare a timpului de lucru, dupa caz, in tura, tura continua, turnus, program fractionat; locurile de munca la care se aplica aceste forme specifice de organizare, precum si modalitatile concrete de organizare si evidenta a muncii prestate se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
Chiar daca acest contract nu mai este in vigoare, contractele colective de munca la nivel de ramuri au preluat aceasta posibilitate de organizare a timpului de lucru in diverse forme, in principal din ratiuni practice ale companiilor ce activeaza in anumite domenii.
Definirea acestor forme de organizare a timpului de lucru este facuta de teoreticieni in domeniu, precum si de unele contracte colective de munca.
Gasiti definirea acestor concepte in lucrarea lui Ion Traian Stefanescu intitulata Tratat de dreptul muncii, Bucuresti, Editura Wolters Kluwer, 2007, pag. 552-553. Astfel:
“Programul in tura, care presupune un program de lucru de 8 ore ce se succeede in schimburi intr-o parte a zilei sau, dupa caz, pe intreaga durata a zilei de lucru (asigurandu-se salariatului o perioada de repaus de 16 ore libere pana la noua zi de munca).
Tura continua se practica in unitatile in care specificul procesului de productie nu permite deloc intreruperea activitatii si, concomitent, nu s-a introdus graficul cu 4 schimburi (asa numitul “schimb panaâ€). Tura continua se diferentiaza fata de tura deoarece presupune prestarea activitatii si sambata si duminica, perioada pentru care trebuie sa se acorde alte zile libere.
Munca in turnus presupune un program de lucru organizat in unitatile sau la locurile de munca unde este necesar sa se asigure, in anumite perioade, un numar diferit de salariati (majorat sau diminuat fata de cel obisnuit) in vederea prestarii de servicii pentru populatie, in conditiile existentei unor solicitari inegale. Se utilizeaza in special de catre unitatile de exploatare a cailor ferate si a mijloacelor de transport in comun si urmareste asigurarea numarului necesar de salariati in perioadele de varf si, respectiv, un numar redus cand nivelul solicitarilor scade. In cadrul acestui sistem numarul orelor efectiv lucrate trebuie sa se incadreze in limita duratei normale a timpului de lucru.
Programul de lucru pentru exploatare sau intretinere este organizat pentru exploatarea unor utilaje de interventie sau pentru efectuarea lucrarilor de intretinere la ele, atunci cand fluxul tehnologic al unitatii este intrerupt in acest scop. Regimul juridic al programului de lucru este acelasi cu cel al turnusului.â€