Exista anumite categorii de personal pentru care durata zilnica a timpului de munca este mai mica de 8 ore, conform Codul Muncii.
Astfel, potrivit Ordinului ministrului sanatatii 245/2003, programul de lucru al acestei categorii profesionale este de 7 ore si chiar de 6 ore.
Tinem cont de faptul ca, programul de lucru al acestei categorii profesionale face obiectul unei reglementari speciale, respectiv Ordinul ministrului sanatatii 245/2003, apreciem ca desi programul de lucru efectiv este de 7 ore/zi, acesta reprezinta in sine programul de lucru normal.
Categoriile de personal si locurile de munca pentru care durata zilnica a timpului de munca este mai mica de 8 ore, prevazute in anexa la Ordinul 245/2003 sunt:
- Personalul care lucreaza in prosecturi, sali de disectie, morgi si anatomie patologica 6 ore/zi;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- Personalul care lucreaza in activitatile: radiologie si roentgenterapie, medicina nucleara, igiena radiatiilor nucleare, terapie cu energii inalte, precum si personalul care asigura intretinerea si repararea aparaturii din aceste activitati 6 ore/zi;
- Medicii din unitatile sanitare 7 ore/zi;
- Personalul superior din unitatile si compartimentele de cercetare stiintifica medico-farmaceutica 7 ore/zi;
- Personalul sanitar cu pregatire superioara din unitatile sanitare, precum si personalul sanitar mediu din laboratoare sau compartimente de analize medicale 7 ore/zi;
- Personalul sanitar care lucreaza in activitatea de hidroterapie 7 ore/zi;
- Personalul sanitar care lucreaza in statiile de sterilizare si in statiile de preparare a solutiilor sterile 7 ore/zi.
Asa cum se prevede in Codul muncii, durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
Nu uitam faptul ca durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
Asadar, durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte poate depasi 8 ore pe zi:
- in cazul in care ocupa un loc de munca obisnuit, daca inlauntrul unei perioade de referinta de 3 luni, media orelor lucrate nu depaseste 8/zi;
Media orelor lucrate este suma acestora impartita la numarul de zile.
Astfel, salariatul de noapte poate lucra de exemplu la data de 03 octombrie 2014, 10 ore pe zi cu conditia ca pana la data de 03 decembrie 2014 intr-una din zile sa presteze activitate doar 6 ore pe zi, ori in alte doua zile din aceasta perioada sa presteze activitate cate 7 ore pe zi.
– in cazul in care ocupa un loc de munca deosebit sau special, daca posibilitatea de a presta activitate pentru o durata mai lunga de 8 ore este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil.
Atentie la faptul ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata obligatoriu de o perioada de repaus de 24 de ore.
In practica, se obisnuieste durata zilnica de 10 ore in agricultura pe perioada campaniilor si in constructii pentru anumite perioade de timp astfel cum aceste perioade sunt reglementate in contractul colectiv de munca aplicabil.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro