Specialistii raspund: Este obligatoriu sa acordam repaus saptamanal de 2 zile consecutiv?

29 August 2014
29 August 2014
timp de muncatimp de odihnaprogram de lucrumunca in schimburizile libere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



"Am o situatie aparte. Programul de functionare este de asa natura ca cele 6 angajate cu care detin raporturi de munca lucreaza pe 2 schimburi. Primul schimb de la 7 la 14 si al doilea schimb de la 14 la 22. Sambata si Duminica de la 7 la 15 si de la 12 la 20, fetele din patiserie si vanzatoarea lucreaza de la 9 la 20 cu 2 libere fiecare angajata. Cate libere ar trebui sa aiba?"


 Asa cum se arata in Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.

Prevederile legislative arate ca salariatul in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi, munca in schimburi fiind permisa in conditiile in care se respecta timpul de munca si timpul de odihna.

In ceea ce priveste respectarea dreptului la repaus saptamanal, munca in schimburi este posibila daca salariatul beneficiaza de 2 zile libere consecutive in fiecare saptamana.

Sunt doua situatii in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Asadar,  repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern. Insa repausul saptamanal se acorda saptamanal, in natura, doua zile consecutiv.

Salariatii care isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, au dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca.

Programul de munca trebuie gandit si implementat de asa natura incat fiecare angajata sa beneficieze de 2 zile libere, consecutiv.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]