Intrebare:
1. Pontaj: Avand in vedere ca un salariat lucreaza de la ora 20.00 pana la ora 08.00 dupa care are 24h liber, cum se intocmeste corect pontajul: 12, 12, 0, 0, 12, 12.... sau 12, 0, 12, 0, 12...? Nu este prevazut in legislatie, concret, modul de completare.
2. Zile repaus: Pentru respectarea celor 2 zile libere consecutive, dupa 12/24, are dreptul o data pe saptamana la 12/48?
3. Avand in vedere ca lucreaza si noaptea si in ture, la ce puncte din contractul de munca (act aditional) se mentioneaza corect, aceste doua aspecte, ca sa fie acceptate si de ITM?
Raspuns: Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.
In ceea ce priveste pontarea salariatilor, avand in vedere specificul organizarii muncii in ture, angajatorul va tine evidenta muncii personalului care lucreaza in ture prin intocmirea unui pontaj separat, astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca in ture, respectiv momentul intrarii in tura si cel al iesirii din tura a salariatilor, modului de repartizare a programului pe zile, orelor prestate noaptea, si a tuturor celorlalte elemente care sa asigure corecta si completa evidenta a muncii salariatilor in cadrul firmei.
Astfel, situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul este prezent la munca, apoi timpul liber la care are dreptul, trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, de regula sambata si duminica iar, in cazul in care, repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca. sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Astfel, salariatul poate sa lucreze sambata si duminica in cazul in care, acordarea repausului saptamanal in aceasta zi ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, insa, angajatorul are obligatia sa ii acorde alte doua zile libere consecutive in fiecare saptamana.
Pentru faptul ca repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca, sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Cuantumul acestui spor nu este reglementat de lege, astfel ca, angajatorul si salariatul au libertate deplina in stabilirea sa. Sporul poate fi negociat, de exemplu, in cuantum de 1% sau de 150%.
De la regula potrivit careia repausul saptamanal se acorda in fiecare saptamana, in natura, se poate deroga numai in doua situatii:
1) zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2), respectiv la dublul compensatiilor de 75% din salariu de baza.
2) in cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari. Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Observam ca in cazul celor doua exceptii sporul cuvenit salariatilor nu poate fi mai mic de 150%.
Potrivit art. 113 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Modelul CIM stabilit prin OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca la lit. H. Durata muncii prevede:
1.O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de ..... ore/zi, ........ ore/saptamana.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ................. (ore zi/ore noapte/inegal).
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
Intrucat, in speta, activitatea nu este prestata in fiecare zi, o solutie este sa completati numai orele prestate de salariat pe saptamana, iar la lit. a) sa precizati programul de lucru.