Au angajatii dreptul la zile libere cf. Legii 19/2020 daca celalalt parinte are CIM suspendat?

zile libere legea 19/2020zile libere cim suspendatparinte zile libere contract suspendat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste acordarea de zile libere, avem situatia in care un salariat a solicitat zile libere cf. Lege 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat pentru absente nemotivate, precum si situatia in care un salariat a solicitat zile libere cf. Lege 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat cf. art.52 alin. 3 din Codul Muncii (reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana). Au dreptul acestia la zilele libere cf. Lege 19? Zilele in cauza sunt la inceputul lunii iunie 2020.
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 1 din Legea 19/2020, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.
 
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacantelor scolare, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant si a unitatilor de educatie anteprescolara, ca urmare a starii de urgenta decretate in conditiile legii.
 
Prin exceptie, in anul 2020, prevederile alin. (1) se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la finalizarea cursurilor scolare aferente semestrului al II-lea (acest alineat a fost introdus prin Legea 61/2020).
 
Prevederile alin. (1) se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
 
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
 
 
Conform art. 3 indice 3 si art. 3 indice 4:
 
33) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care una dintre persoanele prevazute la alin. (3) se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
 
a)este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
b)este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;
 
c)se afla in concediu de odihna/concediu fara plata.
 
34) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care unul dintre parinti are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplica nici in cazul in care celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat si astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.
 
Asadar:
1. salariatul care a solicitat zile libere conform Legii 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat pentru absente nemotivate beneficiaza de zile libere in baza Legii 19/2020 deoarece absentele nemotivate nu sunt reglementate de Legea 19 ca fiind conditii de neaplicare a legii.
 
2. salariatul care a solicitat zile libere conform Legii 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat cf. art. 52 alin. (3) din Codul muncii (reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana), beneficiaza de zile libere in baza Legii 19/2020 deoarece din textul legii nu rezulta ca nu beneficiaza de prevederile legii un salariat in cazul in care celalalt parinte absenteaza nemotivat sau are contractul de munca suspendat pentru o zi pe saptamana.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere legea 19/2020zile libere cim suspendatparinte zile libere contract suspendat

Data aparitiei: 16 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Au angajatii dreptul la zile libere cf. Legii 19/2020 daca celalalt parinte are CIM suspendat? Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]