legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Au angajatii dreptul la zile libere cf. Legii 19/2020 daca celalalt parinte are CIM suspendat?

zile libere legea 19/2020zile libere cim suspendatparinte zile libere contract suspendat
In ce priveste acordarea de zile libere, avem situatia in care un salariat a solicitat zile libere cf. Lege 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat pentru absente nemotivate, precum si situatia in care un salariat a solicitat zile libere cf. Lege 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat cf. art.52 alin. 3 din Codul Muncii (reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana). Au dreptul acestia la zilele libere cf. Lege 19? Zilele in cauza sunt la inceputul lunii iunie 2020.
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 1 din Legea 19/2020, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.
 
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacantelor scolare, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant si a unitatilor de educatie anteprescolara, ca urmare a starii de urgenta decretate in conditiile legii.
 
Prin exceptie, in anul 2020, prevederile alin. (1) se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la finalizarea cursurilor scolare aferente semestrului al II-lea (acest alineat a fost introdus prin Legea 61/2020).
 
Prevederile alin. (1) se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
 
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
 
 
Conform art. 3 indice 3 si art. 3 indice 4:
 
33) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care una dintre persoanele prevazute la alin. (3) se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
 
a)este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
 
b)este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;
 
c)se afla in concediu de odihna/concediu fara plata.
 
34) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care unul dintre parinti are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplica nici in cazul in care celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat si astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.
 
Asadar:
1. salariatul care a solicitat zile libere conform Legii 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat pentru absente nemotivate beneficiaza de zile libere in baza Legii 19/2020 deoarece absentele nemotivate nu sunt reglementate de Legea 19 ca fiind conditii de neaplicare a legii.
 
2. salariatul care a solicitat zile libere conform Legii 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat cf. art. 52 alin. (3) din Codul muncii (reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana), beneficiaza de zile libere in baza Legii 19/2020 deoarece din textul legii nu rezulta ca nu beneficiaza de prevederile legii un salariat in cazul in care celalalt parinte absenteaza nemotivat sau are contractul de munca suspendat pentru o zi pe saptamana.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere legea 19/2020zile libere cim suspendatparinte zile libere contract suspendat

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 16 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Au angajatii dreptul la zile libere cf. Legii 19/2020 daca celalalt parinte are CIM suspendat? Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]