In ce priveste acordarea de
zile libere, avem situatia in care un salariat a solicitat zile libere cf. Lege 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat pentru absente nemotivate, precum si situatia in care un salariat a solicitat zile libere cf. Lege 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat cf. art.52 alin. 3 din Codul Muncii (reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana). Au dreptul acestia la zilele libere cf. Lege 19? Zilele in cauza sunt la inceputul lunii iunie 2020.
Raspunsul specialistului:
Conform art. 1 din Legea 19/2020, se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in situatia suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant unde acestia sunt inscrisi, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate astfel de catre autoritatile competente cu atributii in domeniu.
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacantelor scolare, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant si a unitatilor de educatie anteprescolara, ca urmare a starii de urgenta decretate in conditiile legii.
Prin exceptie, in anul 2020, prevederile alin. (1) se aplica si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la finalizarea cursurilor scolare aferente semestrului al II-lea (acest alineat a fost introdus prin Legea 61/2020).
Prevederile alin. (1) se aplica parintilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au copii cu varsta de pana la 12 ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant sau au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant;
b) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
Conform art. 3 indice 3 si art. 3 indice 4:
33) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care una dintre persoanele prevazute la alin. (3) se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
a)este in concediul prevazut la art. 2 alin. (1) sau art. 11 alin. (2) ori art. 31 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)este asistentul personal al unuia dintre copiii aflati in intretinere;
34) Prevederile prezentei legi nu se aplica in cazul in care unul dintre parinti are raportul de munca suspendat pentru intreruperea temporara a activitatii angajatorului, in conditiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederile prezentei legi nu se aplica nici in cazul in care celalalt parinte nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat si astfel este scutit de la plata impozitului pe venit.
Asadar:
1. salariatul care a solicitat zile libere conform Legii 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat pentru absente nemotivate beneficiaza de zile libere in baza Legii 19/2020 deoarece absentele nemotivate nu sunt reglementate de Legea 19 ca fiind conditii de neaplicare a legii.
2. salariatul care a solicitat zile libere conform Legii 19/2020 in ziua in care celalalt parinte are CIM suspendat cf. art. 52 alin. (3) din Codul muncii (reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana), beneficiaza de zile libere in baza Legii 19/2020 deoarece din textul legii nu rezulta ca nu beneficiaza de prevederile legii un salariat in cazul in care celalalt parinte absenteaza nemotivat sau are contractul de munca suspendat pentru o zi pe saptamana.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<