Nu se precizeaza motivul concediului fara plata si nici motivul dorintei de a demisiona. Vrem sa stim cum se procedeaza pentru ca angajatorul si angajatul sa fie in acord cu legislatia in vigoare.
Sa nu uitam, inainte de toate, faptul ca perioada de concediu fara plata implica faptul ca angajatul are contractul de munca suspendat.
Conform art. 54 din Codul Muncii, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale, contractul individual de munca este suspendat, prin acordul partilor.
Cum se procedeaza in aceasta situatie? Angajatul trebuie sa inainteze o cerere prin care va solicita incetarea suspendarii contractului sau de munca si revenirea la locul de munca. In aceeasi zi poate prezenta si demisia.
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia angajatului sau iar acesta din urma nu are obligatia de a o motiva.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
NU uitati!
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al angajatului, prin care acesta pune capat raporturilor juridice de munca. Demisia trebuie sa imbrace forma scrisa si notificata angajatorului.
Atentie mare la faptul ca demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorului i se aduce la cunostinta faptul ca angajatul a decis sa puna capat raporturilor juridice de munca.
Nu este nevoie ca angajatorul sa emita o decizie privind incetarea raporturilor de munca, CI o decizie de constatare a incetarii raportului de munca prin demisie sau prin care ia act de demisia salariatului sau.
Atentie mare si la faptul ca termenul de preaviz este obligatoriu in cazul demisiei, cu exceptia situatiei in care angajatorul renunta la acest termen sau cand angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale.
Spre exemplu, daca angajatorul nu isi achita obligatiile contractuale (salariu, zile libere samd.), angajatul nu este obligat sa respecte termenul de preaviz.
Nerespectarea de catre angajat a termenului de preaviz, fara motive intemeiate, echivaleaza cu absentarea nemotivata de la locul de munca. De aici, angajatorul poate porni procedura de cercetare disciplinare.
Cititi aici totul despre demisia fara preaviz >>>