Salariatul demisioneaza in timpul concediului fara plata. Cum procedeaza?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
11 Noiembrie 2015
11 Noiembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu fara platademisie in timpul concediului fara platademisie fara preavizdemisie fara preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent am fost intrebati cum se procedeaza in situatia in care un angajat doreste sa demisioneze si se afla in timpul concediului fara plata.

Nu se precizeaza motivul concediului fara plata si nici motivul dorintei de a demisiona. Vrem sa stim cum se procedeaza pentru ca angajatorul si angajatul sa fie in acord cu legislatia in vigoare.

Sa nu uitam, inainte de toate, faptul ca perioada de concediu fara plata implica faptul ca angajatul are contractul de munca suspendat.

Conform art. 54 din Codul Muncii, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale, contractul individual de munca este suspendat, prin acordul partilor.

Cum se procedeaza in aceasta situatie? Angajatul trebuie sa inainteze o cerere prin care va solicita incetarea suspendarii contractului sau de munca si revenirea la locul de munca. In aceeasi zi poate prezenta si demisia.

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia angajatului sau iar acesta din urma nu are obligatia de a o motiva.

NU uitati!
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa al angajatului, prin care acesta pune capat raporturilor juridice de munca. Demisia trebuie sa imbrace forma scrisa si notificata angajatorului.


Atentie mare la faptul ca demisia nu trebuie aprobata de angajator. Angajatorului i se aduce la cunostinta faptul ca angajatul a decis sa puna capat raporturilor juridice de munca.

Nu este nevoie ca angajatorul sa emita o decizie privind incetarea raporturilor de munca, CI o decizie de constatare a incetarii raportului de munca prin demisie sau prin care ia act de demisia salariatului sau.

Atentie mare si la faptul ca termenul de preaviz este obligatoriu in cazul demisiei, cu exceptia situatiei in care angajatorul renunta la acest termen sau cand angajatorul nu isi respecta obligatiile contractuale.

Spre exemplu, daca angajatorul nu isi achita obligatiile contractuale (salariu, zile libere samd.), angajatul nu este obligat sa respecte termenul de preaviz.

Nerespectarea de catre angajat a termenului de preaviz, fara motive intemeiate, echivaleaza cu absentarea nemotivata de la locul de munca. De aici, angajatorul poate porni procedura de cercetare disciplinare.

Cititi aici totul despre demisia fara preaviz >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]