Timpul de munca si timpul de odihna

23 Iunie 2011
23 Iunie 2011
timp de muncatimp de odihnaconcediu de odihnacontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 112 din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.

Timpul de munca poate fi, de asemenea:
a) de zi
b) de noapte.
Munca de noapte este cea prestata intre orele 22,00 si 6,00. Durata normala a muncii de noapte nu va depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.

ATENTIE!
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

ATENTIE!
Timpul de munca nu se confunda cu programul de lucru. Unui salariat nu i se poate modifica unilateral timpul de munca, in schimb i se poate modifica programul, prin modificarea regulamentului intern care il prevede.

Exemplu
Se poate modifica ora de incepere a activitatii, astfel incat, de la o anumita data, nu se va mai incepe activitatea in unitate la ora 9,00, ci la ora 8,00. Nu se poate insa modifica (decat cu consimtamantul salariatului) timpul de lucru al acestuia, in sensul prestarii muncii inegal, in schimburi sau noaptea.

Programul de lucru poate fi organizat si in schimburi, in conditiile art. 136, din Codul muncii.

In ceea ce priveste timpul de odihna, se va specifica repausul zilnic, saptamanal si de sarbatori si concediul de odihna la care are dreptul salariatul.

In urma negocierilor individuale se va putea ajunge la o durata a concediului de odihna mai lunga decat cele prevazute in lege sau in contractul colectiv de munca. Niciodata mai scurta.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]