Potrivit art. 112 din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
Timpul de munca poate fi, de asemenea:
a) de zi
b) de noapte.
Munca de noapte este cea prestata intre orele 22,00 si 6,00. Durata normala a muncii de noapte nu va depasi 8 ore intr-o perioada de 24 de ore.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
ATENTIE!
Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
ATENTIE!
Timpul de munca nu se confunda cu programul de lucru. Unui salariat nu i se poate modifica unilateral timpul de munca, in schimb i se poate modifica programul, prin modificarea regulamentului intern care il prevede.
Exemplu
Se poate modifica ora de incepere a activitatii, astfel incat, de la o anumita data, nu se va mai incepe activitatea in unitate la ora 9,00, ci la ora 8,00. Nu se poate insa modifica (decat cu consimtamantul salariatului) timpul de lucru al acestuia, in sensul prestarii muncii inegal, in schimburi sau noaptea.
Programul de lucru poate fi organizat si in schimburi, in conditiile art. 136, din Codul muncii.
In ceea ce priveste timpul de odihna, se va specifica repausul zilnic, saptamanal si de sarbatori si concediul de odihna la care are dreptul salariatul.
In urma negocierilor individuale se va putea ajunge la o durata a concediului de odihna mai lunga decat cele prevazute in lege sau in contractul colectiv de munca. Niciodata mai scurta.