Concediu paternal reglementat in Regulamentul Intern - PROCEDURA

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Mai 2024
27 Mai 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Concediu paternal reglementat in Regulamentul Internregulament intern concediu paternal
Concediu paternal reglementat in Regulamentul Intern - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un salariat a carui sotie a nascut zilele trecute. In regulamentul intern avem reglementate zilele libere platite pentru evenimente deosebite la care au dreptul salariatii, printre care se numara si "zile libere pentru nasterea unui copil, respectiv 10 zile+5 zile daca a absolvit cursul de puericultura". Prin legea concediului paternal stiu ca salariatii au dreptul la 10 zile lucratoare+5 zile lucratoare libere pentru nasterea unui copil in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. Intrebarea mea este, salariatul va beneficia de 15 zile lucratoare libere sau de 30 de zile lucratoare libere? Adica legea concediului paternal se aplica separat de ceea ce se prevede prin regulamentul intern? Sau cele 15 zile lucratoare libere specificate in regulamentul intern sunt defapt cele pt concediu paternal?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 2 alin. (1) din Legea 210/1999 astfel cum a fost modificata prin OUG 117/2022:
 
Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!
 
Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la: hartuirea la locul de munca, durata CCC pentru persoana care nu a solicitat initial concediul, zile noi de sarbatoare legala, contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, educatia timpurie, etc
 
 
 
(1) Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare.
 
Conform art. 4 din Legea 210/1999:
 
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 5 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
 
Daca veti reglementa in CCM acordarea zilelor libere reglementate de lege veti avea obligatia sa le acordati de doua ori:
 
a) odata in temeiul legii;
b) odata in temeiul CCM.
Conform art. 40 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
 
Conform art. 1 alin. (1) din Legea 210/1999, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut si de a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie in cazul lucratorilor care sunt parinti.
 
Astfel, concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de Legea 210/1999.
 
Daca prevederea de acordare a zilelor libere platite pentru nasterea copilului+zilele libere daca tatal are curs puericultura nu este prevazuta in contractul de munca (individual sau colectiv) ci numai in regulamentul intern se acorda numai zilele de concediu paternal reglementate de lege.

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]