La jumatatea saptamanii in curs, Guvernul a aprobat prin OUG prelungirea somajului tehnic si aprobarea de
zile libere platite parintilor care isi supravegheaza copiii aflati in scoala online.
"(...) Astazi, am aprobat:
- Ordonanta de urgenta pentru reintroducerea somajului tehnic;
- Ordonanta de urgenta pentru acordarea de zile libere pentru parinti prin care acordam un sprijin concret angajatilor si angajatorilor, asa cum am facut pe tot parcursul starii de urgenta si de alerta prin investitia de 7,6 miliarde lei in masurile active.
Somajul tehnic a fost una dintre primele masuri pe care le-am adoptat anul trecut, la inceputul pandemiei. Am reusit astfel sa salvam 1,2 milioane de locuri de munca, printr-o investitie de 4,85 miliarde de lei, in cursul starii de urgenta si de alerta, pana la 30 iunie anul acesta, data pana la care s-a aplicat somajul tehnic.
Pregatim, printr-o noua ordonanta de urgenta adoptata astazi in prima lectura in sedinta de Guvern, reintroducerea masurii somajului tehnic, pentru a sprijini angajatii si angajatorii in contextul epidemiologic actual, marcat de cresterea incidentei cazurilor de COVID 19 care ar putea impune noi limitari ale activitatilor economice.
Indemnizatia de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021, va fi acordata mai multor categorii de beneficiari:
- Salariatii angajatorilor care intrerup pe perioada determinata activitatea total sau partial, ca urmare a aplicarii masurilor de prevenire si control ale infectiilor cu SARS-CoV-2, stabilite de autoritatile locale si centrale, in functie de incidenta cumulata la 14 zile;
- Salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica, exceptie facand salariatii aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta;
- Profesionisti precum comerciantii, intreprinzatorii, operatorii economici si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza legii privind organizarea si functionarea cooperatiei, persoane implicate in activitati sportive precum sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti etc.
Masura somajului tehnic se va aplica pana la 31 decembrie 2021. Numarul total estimat de beneficiari este de aproximativ 50.000, iar impactul bugetar total calculat pentru doua luni este de 238,4 milioane lei”, a anuntat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern.
Totodata, ministrul Raluca Turcan a explicat masurile adoptate prin cea de-a doua ordonanta de guvern care reintroduce masurile de sprijin pentru parintii nevoiti sa stea acasa cu copiii, in cazul in care activitatea didactica in unitatile de invatamant se limiteaza sau se suspenda din cauza situatiei epidemiologice.
„Peste 34.000 de parinti au beneficiat de zile libere platite in cursul starii de urgenta si apoi al starii de alerta, pana la finalul anului scolar 2020-2021, iar pentru aceasta masura s-au platit peste 90 de milioane de lei.
Actul normativ adoptat astazi se va aplica tuturor angajatilor din mediul public si privat, pe toata perioada starii de alerta si dupa incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului scolar 2021 – 2022 si prevede:
- Acordarea de zile libere platite pentru parintii care au copii in varsta de pana la 12 ani sau 26 de ani in cazul copilului sau adultului cu handicap, inscrisi la unitati de invatamant, inclusiv anteprescolar;
- Asigurarea unei indemnizatii de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi libera acordata.
Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin, iar bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 de 300 milioane lei”, a precizat ministrul pe
pagina sa de socializare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<