"Firma are ca obiect de activitate constructii. Angajatii sunt cetateni nepalezi. Angajatorul doreste ca acestia sa presteze activitate numai pe timp de noapte. Este corect ca angajatii sa presteze numai pe timp de noapte sau trebuie organizat timpul de lucru in ture?"
Raspunsul specialistilor:
Munca de noapte este reglementata la art. 125 - 128 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest text legal nu am identificat nicio interdictie ca angajatii sa presteze activitatea numai pe timp de noapte, insa, pentru munca de noapte trebuie respectate intocmai prevederile din Codul muncii:
- Munca de noapte este munca prestata intre orele 22,00-6,00 (art. 125);
- Salariatul de noapte este salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru sau salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru (art. 125);
- Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal (art. 125); astfel, trebuie respectata atat media de 8 ore/zi (calculata la o perioada de referinta de 3 luni cat si cele 48 de ore consecutive de repaus saptamanal, sambata si duminica – art. 137).
- Pentru salariatii de noapte se acorda (art. 126):
- fie un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza
- fie un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru
- Medicina muncii: examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic, prin care medicul stabileste aptitudinea salariatilor de a presta munca de noapte (art. 127).
- Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte, iar femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte (art. 128).
De asemenea, conform prevederilor art. 125 alin. (6) trebuie sa informati inspectoratul teritorial de munca cu privire la utilizarea muncii de noapte.
Pentru a veni in sprijinul dvs. va oferim Stick-ul Orele suplimentare si munca in zi de repaus – unica lucrare ce « intoarce pe toate fetele » acest important subiect.
Contine prevederile Codului muncii cu privire la evidenta si retribuirea orelor suplimentare, indiferent de natura acestora, VEZI AICI >>>
Astfel, in opinia noastra, Codul muncii nu interzice expres munca exclusiv pe timp de noapte, insa trebuie sa respectati prevederile din Codul muncii, sa discutati cu medicul de medicina muncii pentru efectuarea examenelor medicale si cu inspectoratul teritorial de munca cu privire la informarea privind organizarea/utilizarea prestarii muncii pe timp de noapte.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<