Vom clarifica in cadrul acestui material modul de calcul al tichetelor de masa pentru salariatii a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore, in regim de ture sau la program fix.
Concret, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se va determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru in unitatea angajatorului la durata normala a timpului de munca de 8 ore.
Autorii Consilierului de Salarii si Contributii confirma faptul ca fractiile din calcul se vor considera zi de prezenta la lucru, insa doar daca totalul zilelor rezultat nu depasesc numarul de zile lucratoare.
Exemplu de calcul:
Salariatul lucreaza la program fix de 12 ore, cu 24 de ore repaus dupa fiecare zi de lucru.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Angajatorul ii acorda zile de repaus saptamanal sambata si duminica, fara exceptie. Sunt zile libere de care beneficiaza toti salariatii, indiferent de numarul de ore lucrate.
Concret, in luna martie, angajatul lucreaza in zilele de 2, 4, 7, 9, 11, 14, 16, 18, 21, 23, 25, 28, 30.
Libere pe: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27.
Concret, a lucrat 13 zile a cate 12 ore fiecare, insumand un total de 156 de ore.
156 de ore lucrate: 8 ore=19,5
Rotunjim la 20 de tichete de masa care se cuvin salariatului care detine CIM cu program de lucru fix, de 12 ore pe zi, cu repaus de 24 de ore a doua zi si repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica.
Chiar daca salariatul nu lucreaza in ture, va avea dreptul la tichete de masa in cuantum corespunzator cu numarul de ore lucrate.
Ar fi o inechitate sa ii acordam doar 13 tichete de masa, pentru cele 13 zile lucrate, avand in vedere faptul ca petrece la lucru nu 8 ore, ci 12 ore.
Pentru salariatul care lucreaza in ture, oricare ar fi numarul de ore pe care le lucreaza pe zi, trebuie sa calculam in functie de ora de incepere a programului si implicit ora de finalizare a acestuia. La final, un angajat care lucreaza in ture poate ajunge la 23 de tichete de masa.
Va amintim!
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, incluzand aici orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, cu tot cu orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat. Angajatorul este obligat sa acorde repausul de rigoare intre zilele de lucru, precum si repausul saptamanal de 48 de ore consecutive.
Perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este timp de munca.
Salariatii au dreptul ca intre doua zile de munca sa beneficieze de un repaus de minim 12 ore consecutive.
Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
Codul Muncii defineste munca in schimburi ca fiind oricemod de organizare a programului de lucru, unde salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.