Studiu de caz: Reprezentativitatea ca atribut al organizatiilor sindicale sau patronale

Legea 62/2011reprezentativitateaCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cadrul negocierilor din unitatea de lucru sau in orice alte imprejurari in care salariatii vor trebui reprezentati, partenerul de dialog va fi intotdeauna acea parte careia ii revine statutul de partener social abilitat sa isi reprezinte membrii in cadrul discutiilor. Cum poate fi insa demonstrata caracteristica de reprezentativitate intr-o astfel de situatie? Va fi necesara incheierea procesului verbal aferent adunarii in cauza?

Potrivit legii, prin reprezentanti ai angajatilor, in conformitate cu art. 1 lit. h) din Legea 62/2011 a dialogului social, se face referire la cei alesi si mandatati de catre angajati sa ii reprezinte pe acestia, conform legislatiei in vigoare. Cei alesi si mandatati de catre angajati sa ii reprezinte pe acestia, potrivit legii, sunt, dupa caz, fie organizatiile sindicale, fie reprezentantii salariatilor alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor.

Trebuie precizat ca reprezentativitatea este atribut al organizatiilor sindicale sau patronale dobandit potrivit prevederilor Legii 62/2011, care confera statutul de partener social abilitat sa isi reprezinte membrii in cadrul dialogului social institutionalizat, in concordant cu art. 1 lit. t) din Legea 62/2011.
Prin urmare, reprezentativitatea este atribut al organizatiilor sindicale sau patronale, si nu atribut al reprezentantilor salariatilor alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor potrivit art. 221 alin. (2) din Codul muncii, republicat, de aceea, modul adecvat de exprimare este reprezentativitatea organizatiilor sindicale.

Potrivit art. 51 alin. (1) din Legea 62/2011, sunt reprezentative la nivel national, de sector de activitate, de grup de unitati si de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
A.la nivel national:
a)au statut legal de confederatie sindicala;
b)au independenta organizatorica si patrimoniala;
c)organizatiile sindicale componente cumuleaza un numar de membri de cel putin 5% din efectivul angajatilor din economia nationala;
d)au structuri teritoriale in cel putin jumatate plus unu dintre judetele Romaniei, inclusiv municipiul Bucuresti;
B.la nivel de sector de activitate sau grup de unitati:
a)au statut legal de federatie sindicala;
b)au independenta organizatorica si patrimoniala;
c)organizatiile sindicale componente cumuleaza un numar de membri de cel putin 7% din efectivul angajatilor din sectorul de activitate sau grupul de unitati respectiv;
C.la nivel de unitate:
a)au statut legal de sindicat;
b)au independenta organizatorica si patrimoniala;
c)numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

In conformitate cu alin. (2) din acelasi articol, indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52. Astfel, reprezentativitatea organizatiilor sindicale este constatata prin sentinta instantei judecatoresti care le-a acordat personalitatea juridica, sentinta care va face dovada reprezentativitatii acestora.
In ceea ce priveste reglementarea legala a reprezentantilor salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor se aplica dispozitiile art. 221 - 226 din Codul muncii, republicat.

Potrivit art. 221 alin. (2) din Codul muncii, republicat, reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor. Potrivit art. 223 din acelasi act normativ, reprezentantii salariatilor au urmatoarele atributii principale:
a)sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
b)sa participe la elaborarea regulamentului intern;
c)sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
d)sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil;
e)sa negocieze contractul colectiv de munca, in conditiile legii.

In continuare, art. 224 prevede ca atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.

Prin urmare, avand in vedere dispozitiile art. 224 din Codul muncii, republicat, coroborat cu art. 143 alin. (2) lit. c) din Legea 62/2011, cu ocazia adunarii generale a salariatilor unitatii se va intocmi un document (de exemplu un proces verbal) in care se vor consemna rezultatele alegerilor, respectiv persoanele desemnate ca reprezentanti ai salariatilor, atributiile acestora (cu mentionarea expresa a mandatului reprezentantilor salariatilor sa negocieze si sa semneze contractul colectiv incheiat la nivelul unitatii), modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor. Se recomanda, intr-o astfel de situatie, intocmirea mai multor exemplare originale ale procesului verbal. Se considera ca procesul verbal al adunarii generale a salariatilor in cadrul caruia au fost alesi si desemnati ca reprezentanti ai angajatilor este suficient pentru a face dovada calitatii respectivilor salariati.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 62/2011reprezentativitateaCodul muncii

Data aparitiei: 03 August 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Reprezentativitatea ca atribut al organizatiilor sindicale sau patronale Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]