Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, adica se afla concret la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile impuse prin contractul de munca.
Asa cum orice angajator ar trebui sa stie, regula generala de repartizare a timpului de munca este reglementata de art. 113 alin. (1) Codul muncii.
"La un angajat cu contract de munca cu 2 ore si contract de management in aceeasi societate cum se calculeaza taxele aferente veniturilor?", intrebari extrase din PortalCodulMuncii.ro.
Incepem prin a preciza ca cele doua tipuri de venituri vor fi tratate din punct de vedere al taxelor in mod diferit, tinand cont de categoria de venituri din care fac parte.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
250 Modele Fise de Post
In acest context, in cazul veniturilor obtinute in baza unui CIM se vor calcula taxele aferente veniturilor salariale.
In cazul contractului de management daca vorbim de un administrator de societate, se vor calcul taxele aferente remuneratiei administratorului.
Contributiile sociale datorate obligatoriu pentru remuneratia administratorului sunt:
1. Contributia de asigurari sociale (10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator) in baza art. 139 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal
2. Contributia de asigurari sociale de sanatate (5 5% pentru contributia individual si 5,2% pentru contributia datorata de angajator) in baza art. 157 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal
3. Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator (0,85%) conform art. 195 lit. d) din Codul fiscal
ATENTIE! Pentru remuneratia adinistratorului se datoreaza impozit pe venit in cota de 16%.
Sursa: PortalCodulMuncii