Va precizam ca, la art. 152^1 din Codul muncii se prevede astfel:
(1) Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.
Dar cum se va proceda intr-o situatie data? Iata un studiu relevant prezentat de catre expertii de la PortalCodulMuncii:
"Este vorba de o speta legata de concediu de ingrijitor. Intrebarea este urmatoarea: se suspenda contractul de munca pe perioada celor 5 zile solicitate de angajat ca ingrijitor? Daca se suspenda ramane asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei? si perioada celor 5 zile se considera stagiu de cotizare?"
Raspunsul specialistilor:
Tot la art. 152^1 din Codul muncii se prevede si ca:
(2) Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare decat cea prevazuta la alin. (1).
(3) Pe durata perioadei prevazute la alin. (1) salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
(4) Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurati, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei. Perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.
(5) Problemele medicale grave, precum si conditiile pentru acordarea concediului de ingrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii si solidaritatii sociale si al ministrului sanatatii.
Din prevederile legale de mai sus rezulta ca in perioada concediului de ingrijitor salariatii beneficiaza de zile libere platite asa incat in pontaj se mentioneaza liber platit. In statul de salarii, se vor inregistra veniturile salariale cuvenite salariatului pentru zilele respective daca ar fi fost lucrate.
Ori pentru zilele libere platite nu se suspenda contractul.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Aceste zilele libere platite pentru concediu de ingrijitor nu se includ in durata concediului de odihna anual si constituie vechime in munca si in specialitate.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.