Compania SmartDreamers a derulat recent un studiu al caror rezultate indica faptul ca aproape 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani isi doresc sa plece in strainatate pentru a gasi un loc de munca mai bine platit.
In ce priveste asteptarile salariale, 73% dintre tineri cred ca vor obtine un salariu intre 1.000 si 2.000 de euro in strainatate, 13% mizeaza pe venituri intre 2.000 si 3.000 euro, iar 13% se multumesc si cu mai putin de 1.000 euro lunar.
In strainatate, cel mai mare obstacol intalnit in cautarea unui loc de munca este faptul ca nu isi permit, din punct de vedere financiar, sa caute la fata locului. Urmatoarele doua dificultati semnalate sunt numarul mic al locurilor de munca si experienta profesionala redusa. O alta dificultate in gasirea unui loc de munca in strainatate, semnalata de 11% dintre respondenti este discriminarea. si oferta salariala mica sau plafonarea profesionala reprezinta cele mai putin intalnite obstacole.
Diferentele cele mai mari, intalnite in raportul Romania versus strainatate se regasesc la asteptarile financiare si cele de dezvoltare personala. Obstacolul "salarii prea mici" a fost semnalat pentru piata muncii din Romania de catre 32% dintre respondenti, versus 8% care au intampinat salarii prea mici in cazul locurilor de munca din strainatate.
In timp ce 16% dintre respondenti nu aleg un loc de munca in Romania din cauza plafonarii profesionale, versus 6% care l-au mentionat ca si criteriu pentru locurile de munca din strainatate.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Dintre cei care ar reusi sa-si puna niste bani deoparte in urma muncii depuse in strainatate, 59% s-ar intoarce in tara, iar 41% s-ar stabili peste hotare. Jumatate dintre tineri ar opta pentru achizitia unui bun (casa sau masina) iar jumatate ar investi banii intr-o afacere. Dintre cei care s-ar intoarce in tara, sunt mai multi cu 11% cei care ar investi banii acumulati intr-o afacere, in detrimentul celor care i-ar investi intr-o casa sau o masina. Rezultatele studiului releva faptul ca un numar dublu al tinerilor se asteapta ca afacerea pe care ar lansa-o cu banii castigati sa aiba succes mai degraba in Romania, decat in strainatate.
Scopul studiului a fost identificarea obstacolelor si asteptarilor pe care le au tinerii privind piata muncii din Romania si din strainatate. Acestia si-au exprimat opinia pe teme ca: actualul loc de munca, asteptarile salariale, motivatii, dificultatile intampinate in gasirea unui loc de munca si modul in care ar cheltui banii economisiti.
Sursa: SmartDreamers
http://