Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" au transmis un comunicat cerand Guvernului sa precizeze cand se vor majora salariile din educatie in acest an.
"Premierul Romaniei, domnul Florin Citu, a anuntat, din nou, fara a da dovada ca ar avea o minima doza de parere de rau, ca salariile din sistemul de invatamant romanesc nu vor fi majorate in acest an, in urma deciziei luate la inceputul anului de a ingheta toate salariile in sectorul bugetar in anul 2021. A fost poate cel mai vehement si triumfalist "NU" exprimat pana acum in raport cu solicitarile pe care le-am inaintat Guvernului Romaniei", se arata in comunicatul citat de Agepres.
Acestia atrag atentia asupra faptului ca angajatii din invatamant sunt revoltati in contextul in care se fac declaratii oficiale privind cresteri economice, dar nu se majoreaza salariile, iar in ultimii doi ani, majorarile salariale pentru cadrele didactice au fost anihilate de inflatia recunoscuta oficial de Banca Nationala a Romaniei si de cresterea preturilor la produsele de baza si la utilitati. Majorarile care ar fi trebuit deja sa fie acordate ajung pana la 500 lei pe luna.
"Opinia publica trebuie sa inteleaga faptul ca un profesor debutant are in acest moment un salariu de doar 2.300 de lei pe luna. O chirie minima pentru o garsoniera il lasa pe acest tanar cu jumatate sau chiar un sfert din salariu (fara a lua in calcul orase precum Bucuresti sau Cluj), prin urmare, cine poate sa aiba un trai decent cu 1.000 de lei pe luna, bani din care mai are de platit si facturile utilitatilor, haine, carti, cursuri de perfectionare? Chiar si in aceste conditii de umilire salariala, majorarea care ar fi trebuit sa se acorde in anul 2020, a fost "sarita" si anul acesta! Atitudinea guvernantilor care dau astfel de salarii profesorilor este una cinica, daca nu cumva chiar iresponsabila!", au precizat reprezentantii sindicatelor.
Totodata, angajatii din solicita informatii oficiale cu privire la felul in care se va aplica in 2022 Legea nr. 153/2017.
"Prim-Ministrul Romaniei trebuie sa spuna public si de indata, daca Legea nr. 153/2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajatii din invatamant. Orice amanare naste suspiciuni, asta pentru ca, in cateva zile, la Ministerul Finantelor Publice incepe "creionarea" Proiectului de buget pentru anul 2022. Tacerea guvernantilor poate fi interpretata de salariatii din invatamant ca o invitatie la declansarea actiunilor de protest", se arata in comunicatul amintit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitate continuare activitate. Pensie limita de varstaIntrebare: Avem un angajat (nascut la data de 09.08.1962.), pentru care am primit de la Casa Teritoriala de Pensii o informare legata de decizia de admitere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, data emiterii deciziei de pensionare fiind 10.01.2025. Angajatul doreste sa lucreze in continuare. Intrebarea noastra este suntem obligati sa desfacem CIM? Daca da, cu ce data? Dupa desfacerea CIM putem sa reangajam fara ca dl. in cauza sa nu piarda pensia? Am avea nevoie urgent de un raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu clauza de telemunca. Act aditional de modificare telemunca hibridIntrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o decizie interna? Care este cea mai corecta formulare pentru noua clauza de regim hibrid in CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<