Sa presupunem ca doriti sa beneficiati de subventia prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. Cum gasiti pe piata muncii un absolvent care sa indeplineasca conditiile legale pentru acordarea subventiei?
1) Recrutarea absolventilor prin anuntarea vacantei postului
Modalitatea intalnita cel mai frecvent in practica pentru recrutarea fortei de munca o constituie inserarea in mass-media a unui anunt prin care se ofera un loc de munca, fiind mentionate cerintele de calificare si experienta profesionala ale candidatilor.
In cazul in care urmariti exclusiv incadrarea in munca a unui absolvent, pentru a putea beneficia de subventia prevazuta de lege, tineti cont de urmatoarele aspecte:
a) Anuntati agentiei pentru ocuparea fortei de munca vacanta postului in termen de 5 zile de la vacantarea acestuia, conform dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 76/2002. In categoria locurilor de munca vacante care trebuie anuntate agentiei postului de ocupare intra atat locurile de munca devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, cat si locurile de munca nou-create.
b) Tineti cont de faptul ca subventia pentru incadrarea in munca a absolventilor poate fi acordata o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita, in certificatul/termen de cel mult 12 luni de la data absolvirii studiilor, asa cum prevede art. 83 diploma alin. (4) din Legea nr. 76/2002.
SFATUL NOSTRU
Inaintea incheierii contractului individual de munca, verificati certificatul ori diploma de absolvire prezentata de persoana care solicita angajarea, pentru a constata daca nu a expirat termenul de 12 luni calculat de la data absolvirii formei respective de invatamant.
c) Examinati carnetul de munca ori adeverinta de vechime a absolventului, pentru a verifica daca acesta a fost in raporturi de munca sau de serviciu cu un alt angajator pe durata formei de invatamant pe care a absolvit-o.
In cazul in care absolventul a fost angajat pe durata formei de invatamant respective, nu veti putea beneficia de subventia prevazuta de lege. Acest lucru se datoreaza dispozitiei imperative prevazute de art. 511 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia subventia se acorda numai angajatorilor care incadreaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant care, la data absolvirii studiilor, nu aveau raporturi de munca sau de serviciu.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Veti putea solicita subventia pentru incadrarea in munca a absolventilor in cazul in care din carnetul de munca prezentat de catre absolvent rezulta faptul ca, ulterior absolvirii formei de invatamant, a fost in raporturi de munca cu un alt angajator?
Problema este controversata, avand in vedere faptul ca nu exista o reglementare expresa a acestei situatii. Legea interzice in mod expres numai preexistenta unor raporturi de munca sau de serviciu ale absolventului pe durata formei de invatamant, fara a face referiri la perioada ulterioara absolvirii studiilor respective.
SFATUL NOSTRU
In primul rand, verificati daca angajatorul anterior al respectivului absolvent a solicitat subventia prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002. Puteti face aceasta verificare printr-o adresa indreptata catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, institutie publica de interes national care coordoneaza la nivel national activitatea de ocupare a fortei de munca.
In cazul in care, in urma respectivei verificari, rezulta faptul ca angajatorul anterior al absolventului a beneficiat de subventie pentru ultima forma de invatamant absolvita de acesta, nu veti putea beneficia de subventia acordata de lege. Motivarea legala a acestei interdictii este data de dispozitiile art. 83 alin. (4) din Legea nr. 76/2002, care permite acordarea subventiei o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita.
IMPORTANT!
Daca angajatorul anterior al absolventului nu a solicitat subventia pentru incadrarea in munca a acestuia si totodata nu a trecut inca termenul de 12 luni de la data absolvirii respectivei forme de invatamant, consideram ca veti putea beneficia de subventia prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002. Orice alta solutie in acest caz nu ar avea un suport legal si ar contraveni scopurilor legislatiei adoptate in domeniul stimularii ocuparii fortei de munca.
d) Tineti cont atunci cand redactati anuntul de angajare, respectiv atunci cand organizati interviul ori concursul pentru ocuparea postului, de prevederile art. 5 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si de dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste acte normative interzic orice forma de discriminare la angajarea in munca a unei persoane, in consecinta nu puteti refuza angajarea unei persoane care indeplineste conditiile de ocupare a postului vacant numai datorita faptului ca nu sunt realizate criteriile necesare pentru acordarea subventiei in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002.
e) |n cazul in care absolventul pe care il angajati este beneficiar al indemnizatiei de somaj, veti avea obligatia de a anunta in termen de 3 zile agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care acesta a fost inregistrat, conform art. 41 alin. (2) din
Legea nr. 76/2002.
2) Recrutarea absolventilor prin intermediul agentiei de ocupare a fortei de munca
La solicitarea oricarui angajator care doreste sa incadreze in munca pe durata nedeterminata absolventi ai institutiilor de invatamant, agentiile pentru ocuparea fortei de munca vor prezenta liste cu absolventi ai ultimei promotii, inregistrati in evidentele acestora.
Aceasta modalitate facila pusa la dispozitia angajatorilor de a incadra in munca acele categorii de absolventi pentru care legea acorda subventii este prevazuta in discriminarea la angajare cadrul art. 95 din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Listele cu absolventi ai ultimei promotii le puteti solicita agentiei pentru ocuparea fortei de munca din raza teritoriala a sediului sau domiciliului dvs. Nu exista o cerere in regim tipizat pentru solicitarea adresata agentiei de ocupare a fortei de munca, de aceea va prezentam un model orientativ de redactare a acesteia:
Un mare avantaj al recrutarii absolventilor prin intermediul agentiei de ocupare a fortei de munca este acela ca nu mai trebuie sa faceti singur toate verificarile necesare pentru a stabili daca in urma angajarii unui absolvent propus de agentia de ocupare veti putea beneficia de subventie.
Toti absolventii ce va sunt prezentati prin intermediul listei trimise de catre agentia de ocupare a fortei de munca indeplinesc conditiile impuse de lege pentru acordarea subventiei la angajare.