Concediere pentru inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului

21 Mai 2012
21 Mai 2012
Codul munciiconcediereexpertiza medicalainaptitudinea fizica si/sau psihicaCIMpreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Daca un angajat a fost considerat inapt fizic de catre medicul de medicina muncii si in unitate nu exista locuri vacante, se impune concedierea cf. art. 61 lit.c) pentru inaptitudine fizica, cu acordarea unui preaviz de 20 zile lucratoare. Intrebarea mea este cum sa-si respecte salariatul preavizul daca el este inapt si in plus, este interzis angajatorului sa primeasca la lucru un angajat care nu are avizul medicului de medicina muncii? Daca i se acorda preaviz, dar salariatul nu vine la lucru, cum il pontez?

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat. Inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit.c) din Codul muncii republicat, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea altor activitati corespunzatoare unui alt post.

Instantele de judecata nu au o practica unitara in aprecierea organelor competente de expertiza medicala. Unele instante apreciaza ca avizul medicului de medicina muncii nu reprezinta decizie a organelor competente de expertiza medicala (in acest sens vezi Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 1896/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale – www.jurisprudenta.org/), alte instante, dimpotriva apreciaza ca medicii de medicina muncii sunt organele competente de expertiza medicala (vezi Decizia civila nr. 124/R/2009 a Curtii de Apel Cluj, Sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie - www.jurisprudenta.org/).

Art. 64 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii. Angajatorul poate dispune concedierea salariatului in cazul in care acesta nu isi manifesta consimtamantul in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului cu privire la noul loc de munca oferit, precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca.

Dar angajatorul este obligat sa-i acorde preaviz salariatului concediat conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii republicat, situatia concedierii in temeiul art. 61 lit. c) neconstituind exceptie de la regula acordarii preavizului. Asadar, unul dintre drepturile salariatului la incetarea raportului de munca in cazul concedierii in baza art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat, este dreptul la preaviz, pe care angajatorul are obligatia de a-l acorda efectiv, in caz contrar aceasta constituind motiv de nulitate absoluta a deciziei de concediere in conformitate cu dispozitiile art. 78 din Codul muncii republicat, potrivit carora concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

Pe de alta parte, art. 76  din Codul muncii republicat, reglementeaza forma si continutul deciziei de concediere, precizand ca decizia de concediere se comunica in scris salariatului si trebuie sa contina in mod obligatoriu motivele care determina concedierea, durata preavizului, lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatul urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Lipsa mentiunilor obligatorii expres prevazute de lege constituie cauza de nulitate absoluta a deciziei de concediere, ducand la desfiintarea acesteia ca nelegala. Asadar, lipsa mentiunii obligatorii privind durata de preaviz acordata salariatului constituie cauza de nulitate absoluta a deciziei de concediere, astfel incat in speta va trebui acordat salariatului preavizul, iar durata de preaviz acordata va trebui mentionata in decizia de concediere.  

Astfel, practica instantelor de judecata este in sensul ca si in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a salariatului acestuia trebuie sa i se acorde preavizul si sa fie mentionat si in continutul deciziei de concediere (Decizia civila nr. 567/2008 a Curtii de Apel Alba Iulia, Sectia pentru conflicte de munca si asigurari sociale - www.jurisprudenta.org/).

Fata de imprejurarea ca preavizul la concediere este un drept al salariatului, angajatorul avand obligatia corelativa de a-l acorda, apreciez ca o solutie pentru a evita incalcarea normelor privind aptitudinea necesara prestarii muncii includerea in decizia de concediere a dreptului salariatului de a absenta pe durata preavizului fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi, in pontaj salariatul figurand cu libere, insa care vor fi platite.

In ceea ce priveste pontajul in zilele in care salariatul nu se prezinta la locul de munca din alte motive in perioada de preaviz, apreciem ca acesta se va intocmi tinandu-se cont de motivul pentru care salariatul absenteaza. Astfel, de exemplu, daca absenteaza datorita incapacitatii temporare de munca, in pontaj va aparea ca fiind in concediu medical; daca este in concediu fara plata, in pontaj va figura in concediu fara plata etc.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]