Cum se calcueaza fondul pentru handicap si ce angajatori au obligatia sa-l plateasca

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Septembrie 2017
05 Septembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
fondul de handicapfond handicap angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a aduce in atentia angajatorilor ca au obligatia sa angajeze persoane cu handicap autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private.


IMPORTANT! Vor face exceptie institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala. Asadar, numai institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala nu au obligatia de a angaja persoane cu handicap.


"Fondul de handicap este obligatoriu la toate firmele? Cum se calculeaza?", se intreba cineva din cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Asa cum reiese din paragraful de mai sus, este demn de mentionat ca toate firmele care au cel putin 50 de angajati au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

ATENTIE! Cei care nu angajeaza persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati, platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

Numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna.

Se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.

Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga vor fi inclusi in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca.

Procentul de 4% rezultat conform legii va fi un numar format din doua zecimale, care se va inmulti cu salariul minim brut pe tara stabilit prin hotarare a Guvernului in vigoare in luna pentru care se plateste.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]