legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Legea 188/2020: Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale

legea 188/2020 conditii speciale muncavarsta standard pensionarereducere varsta pensionare
Legea 188/2020: Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale
Prin intrarea in vigoare a Legii nr.188/2020, noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale, in intelesul Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Sunt avute  in  vedere urmatoarele activitati din sectorul constructii nave pentru personalul care isi desfasoara activitatea in urmatoarele activitati specifice: control nedistructiv cu radiatii ionizante, izolare cu vata minerala, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudura, montare/demontare schele, lacatuserie montaj, tubulatura montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj.
 
Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, informatiile preluate din declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum si din declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie elementele pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul anual pentru asiguratii sistemului public de pensii.
 
Perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati in locurile de munca de mai sus si care - conform legislatiei anterioare – au fost incadrate in grupa I de munca, este asimilata stagiului de cotizare realizat in conditii speciale de munca.
 
Beneficiile acestor dispozitii sunt:
 
Reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in locurile de munca mai sus mentionate;
 
Utilizarea,  la determinarea punctajului mediu anual,  a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat in aceste conditii.
 
Varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 50 ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati in cazul persoanelor care au desfasurat cel putin 25 de ani in locurile de munca mai sus mentionate.
 
Cine poate beneficia de dispozitiile acestui act normativ?
 
Persoanele care solicita deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrarii in vigoare a actului normativ in discutie si care au desfasurat activitatile mentionate mai sus;
 
IMPORTANT!
 
Pentru recunoasterea acestor perioade ca fiind lucrate in conditii speciale persoana interesata trebuie sa depuna adeverinta eliberata de angajatorul la care a lucrat sau, dupa caz, de catre detinatorul legal al arhivelor acestuia;
 
Modelul adeverintei poate fi descarcat aici.                               
                                          
De asemenea, prin Legea nr. 188/2020 s-au modificat si prevederile art. 105 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora, prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescriptie, drepturile de pensii stabilite/recalculate in conditiile legii, se platesc de la data acordarii inscrisa in decizia emisa de casa teritoriala de pensii, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
 
Mentionam ca prevederile art.107 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au ramas nemodificate.
 
Astfel, in  situatia sumelor acordate urmare revizuirii drepturilor de pensie in baza art. 107 alin. (1) si (1^1) plata se face in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
 
Sursa: Biroul de presa CNPP
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 188/2020 conditii speciale muncavarsta standard pensionarereducere varsta pensionare

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 02 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Legea 188/2020: Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]