Legea 188/2020: Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale

legea 188/2020 conditii speciale muncavarsta standard pensionarereducere varsta pensionare
Legea 188/2020: Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prin intrarea in vigoare a Legii nr.188/2020, noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale, in intelesul Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Sunt avute  in  vedere urmatoarele activitati din sectorul constructii nave pentru personalul care isi desfasoara activitatea in urmatoarele activitati specifice: control nedistructiv cu radiatii ionizante, izolare cu vata minerala, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudura, montare/demontare schele, lacatuserie montaj, tubulatura montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj.
 
Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, informatiile preluate din declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum si din declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie elementele pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul anual pentru asiguratii sistemului public de pensii.
 
Perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati in locurile de munca de mai sus si care - conform legislatiei anterioare – au fost incadrate in grupa I de munca, este asimilata stagiului de cotizare realizat in conditii speciale de munca.
 
Beneficiile acestor dispozitii sunt:
 
Reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in locurile de munca mai sus mentionate;
 
Utilizarea,  la determinarea punctajului mediu anual,  a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat in aceste conditii.
 
Varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 50 ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati in cazul persoanelor care au desfasurat cel putin 25 de ani in locurile de munca mai sus mentionate.
 
Cine poate beneficia de dispozitiile acestui act normativ?
 
Persoanele care solicita deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrarii in vigoare a actului normativ in discutie si care au desfasurat activitatile mentionate mai sus;
 
IMPORTANT!
 
Pentru recunoasterea acestor perioade ca fiind lucrate in conditii speciale persoana interesata trebuie sa depuna adeverinta eliberata de angajatorul la care a lucrat sau, dupa caz, de catre detinatorul legal al arhivelor acestuia;
 
Modelul adeverintei poate fi descarcat aici.                               
                                          
De asemenea, prin Legea nr. 188/2020 s-au modificat si prevederile art. 105 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora, prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescriptie, drepturile de pensii stabilite/recalculate in conditiile legii, se platesc de la data acordarii inscrisa in decizia emisa de casa teritoriala de pensii, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
 
Mentionam ca prevederile art.107 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au ramas nemodificate.
 
Astfel, in  situatia sumelor acordate urmare revizuirii drepturilor de pensie in baza art. 107 alin. (1) si (1^1) plata se face in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
 
Sursa: Biroul de presa CNPP
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 188/2020 conditii speciale muncavarsta standard pensionarereducere varsta pensionare

Data aparitiei: 02 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea 188/2020: Noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]