Contractul de internship. Ce NU are voie sa faca angajatorul

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Octombrie 2021
19 Octombrie 2021
Mara Dobrin
Mara Dobrin
programul de internshipcontract internshipdurata contract internship
Contractul de internship. Ce NU are voie sa faca angajatorul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programul de internship reprezinta activitatea specifica desfasurata de intern pe o perioada de timp limitata in cadrul unei organizatii-gazda, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice, imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente. 
 
In Monitorul Oficial nr. 626 din 19 iulie 2018 a fost publicata Legea nr. 176/2018 privind internshipul ce a intrat in vigoare la data de 19 august 2018.
 

Programele de internship sunt efectuate in scopul:

 
a) dezvoltarii abilitatilor profesionale ale internilor in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor din domeniul in care se organizeaza programul de internship;
b) desfasurarii unor activitati si familiarizarii cu cerintele organizatiei-gazda;
c) cunoasterii de catre interni a specificului activitatii organizatiei-gazda in cadrul careia isi desfasoara activitatea, precum si a exigentelor acesteia;
d) dobandirii de experienta profesionala, abilitati practice si/sau competente;
e) facilitarii tranzitiei de la sistemul de educatie catre piata muncii.
 
ATENTIE!
 
Programul de internship poate fi urmat de persoanele care au implinit varsta de 16 ani.
 
Contractele de internship pot fi incheiate si de persoane care au implinit varsta de 15 ani, numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, dupa caz.
 
Persoana care urmeaza un program de internship poarta denumirea de „intern”. Drepturile si obligatiile partilor cu privire la efectuarea programului de internship se stabilesc prin contractul de internship si se completeaza, dupa caz, cu prevederile regulamentelor interne.
 
Contractul de internship este contractul incheiat intre intern si organizatia-gazda, pe durata determinata, in temeiul caruia un intern se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea unei organizatii-gazda, care se obliga sa ii asigure o indemnizatie pentru internship si toate conditiile necesare realizarii scopului programului de internship. 
 
Contractul de internship se incheie obligatoriu in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii programului de internship. Obligatia de incheiere a contractului de internship in forma scrisa revine organizatiei-gazda.
 

Durata contract de internship

 
Durata maxima a contractului de internship este de 6 luni, fara posibilitatea prelungirii.
Intre intern si organizatia-gazda se poate incheia un singur contract de internship. Organizatia-gazda are obligatia completarii registrului electronic de evidenta in ordinea incheierii contractelor de internship. Prin exceptie, intre intern si o organizatie-gazda se pot incheia mai multe contracte de internship, cu conditia ca acestea sa fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulata a acestora sa nu fie mai mare de 6 luni.
 
Este interzisa delegarea de sarcini internului ce constau in prestarea altor activitati si/sau exercitarea altor atributii in afara celor care au ca obiect pregatirea teoretica si practica conform contractului de internship.
 
Internul are dreptul la o indemnizatie pentru internship, platita de organizatia-gazda, al carei cuantum nu poate fi mai mic de cel putin 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata care se acorda proportional cu numarul de ore de activitate desfasurata. 
 
Organizatia-gazda este obligata sa asigure finantarea programului de internship cu incadrarea in bugetul anual aprobat cu aceasta destinatie.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]