UPDATE IUNIE 2023:
Va informam ca recent Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanta salariatilor din sectorul privat. Va reamintim ca acest cuantum al voucherelor de vacanta propus pentru salariatii din mediul privat este de 1.450 de lei, la fel ca in sectorul bugetar.
Proiectul de lege NU este in vigoare, acum va merge la Camera Deputatilor, for decizional in aceasta situatie.
Stire initiala:
Vesti bune pentru angajatii din sistemul privat, avand in vedere ca o noua propunere legislativa ia in calcul ca si acestia sa beneficieze de vouchere de vacanta, asa cum se petrece in cazul angajatilor de la stat.
Concret, discutam despre o propunere legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, care a fost recent depusa la Senat, pentru dezbatere. Nu este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe.
In acest sens, proiectul de lege sustine acordarea acestui beneficiu - voucherele de vacanta - si pentru angajatii de la privat, iar acestea sa fie suportate de la bugetul de stat, conform
expunerii de motive:
"In Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% 27%. In tara noastra, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% i.mpozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.
De exemplu, la CAS, statul roman incaseaza doar 80% - 85% din totalul sumelor pe care ar trebui sa le incaseze. aceste conditii, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca. De exemp1u, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii din acest sector beneficiaza., printre altele, si de vouchere de vacanta, in suma de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanta reprezinta si un miji.oc prin care saiariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel, inregistreaza o productivitate crescuta a muncii.
Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei cca. 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acesfia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS."
Se vor diminua discrepantele intre salariatii de la stat si cei de la buget
Pe langa eliminarea discrepantelor dintre cele doua categorii de salariati — bugetari si cei din sectorul privat valoarea voucherelor de vacanta se intoarce, practic, in economie, iar consecintele sunt pozitive pentru intreaga industrie a turismului si activitatilor conexe (HoReCa, industria alimentara, industria de transport, servicii, comert etc).
Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanta celor cca. 4,2 milioane de salariati din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde 1ei. insa, efectul global este unul pozitiv, deoarece din aceasta suma estimam ca cca. 60% 65% se va intoarce 1a bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferenta se va regasi in efectul economic generat, mai este precizat in expunerea de motive.
PROPUNERE LEGISLATIVA privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta
(...)
1. La articolul 1, alineatui (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) incepand cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finante1e publice, cu modificafile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile fmantate integral din venituri proprii, Infiintate pe langa institutiile pubfice, precum si angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca acorda, in conditiile legii, anual, pana la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat."
...vezi toate modificarile propuse
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<