Vouchere de Vacanta pentru toti angajatii, nu doar pentru bugetari! Fiecare angajat va primi 1.450 de lei

vouchere de vacanta pentru salariatii de la privatvouchere de vacanta pentru angajati privatvouchere de vacanta pentru toti salariatii
Vouchere de Vacanta pentru toti angajatii, nu doar pentru bugetari! Fiecare angajat va primi 1.450 de lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE IUNIE 2023:
 
Va informam ca recent Senatul a adoptat tacit proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanta salariatilor din sectorul privat. Va reamintim ca acest cuantum al voucherelor de vacanta propus pentru salariatii din mediul privat este de 1.450 de lei, la fel ca in sectorul bugetar.
 
Proiectul de lege NU este in vigoare, acum va merge la Camera Deputatilor, for decizional in aceasta situatie. 

Stire initiala:

Vesti bune pentru angajatii din sistemul privat, avand in vedere ca o noua propunere legislativa ia in calcul ca si acestia sa beneficieze de vouchere de vacanta, asa cum se petrece in cazul angajatilor de la stat.
 
Concret, discutam despre o propunere legislativa privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, care a fost recent depusa la Senat, pentru dezbatere. Nu este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe.
 
In acest sens, proiectul de lege sustine acordarea acestui beneficiu - voucherele de vacanta - si pentru angajatii de la privat, iar acestea sa fie suportate de la bugetul de stat, conform expunerii de motive:
 
"In Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% 27%. In tara noastra, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% i.mpozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus. 
 
De exemplu, la CAS, statul roman incaseaza doar 80% - 85% din totalul sumelor pe care ar trebui sa le incaseze. aceste conditii, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca. De exemp1u, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii din acest sector beneficiaza., printre altele, si de vouchere de vacanta, in suma de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanta reprezinta si un miji.oc prin care saiariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel, inregistreaza o productivitate crescuta a muncii.
 
Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei cca. 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acesfia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS."
 

Se vor diminua discrepantele intre salariatii de la stat si cei de la buget

 
Pe langa eliminarea discrepantelor dintre cele doua categorii de salariati — bugetari si cei din sectorul privat valoarea voucherelor de vacanta se intoarce, practic, in economie, iar consecintele sunt pozitive pentru intreaga industrie a turismului si activitatilor conexe (HoReCa, industria alimentara, industria de transport, servicii, comert etc).
 
Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanta celor cca. 4,2 milioane de salariati din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde 1ei. insa, efectul global este unul pozitiv, deoarece din aceasta suma estimam ca cca. 60% 65% se va intoarce 1a bugetul de stat sub forma de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferenta se va regasi in efectul economic generat, mai este precizat in expunerea de motive. 
 
PROPUNERE LEGISLATIVA privind modificarea  si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta
 
(...)
 
1. La articolul 1, alineatui (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) incepand cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului salarial, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finante1e publice, cu modificafile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile fmantate integral din venituri proprii, Infiintate pe langa institutiile pubfice, precum si angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca acorda, in conditiile legii, anual, pana la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite in continuare vouchere de vacanta, in cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat."
 
...vezi toate modificarile propuse AICI.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacanta pentru salariatii de la privatvouchere de vacanta pentru angajati privatvouchere de vacanta pentru toti salariatii

Data aparitiei: 09 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vouchere de Vacanta pentru toti angajatii, nu doar pentru bugetari! Fiecare angajat va primi 1.450 de lei Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]