Consilier Legislatia muncii. GHID complet privind gestionarea raporturilor de munca - ce trebuie sa stii?

consilier legislatia munciideplasarea salariatilorprotectia avertizorilor
Consilier Legislatia muncii. GHID complet privind gestionarea raporturilor de munca - ce trebuie sa stii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stimati manageri HR, incepem prin a va ruga sa va testati cunostintele in ceea ce priveste noutatile aparute in legislatia muncii si resurse umane, in ultima perioada.
 
Noua lege a dialogului social, care desi este de data recenta, a si fost modificata. Au fost modificate substantial regulile aplicabile negocierilor colective, indeosebi in ceea ce priveste partenerii invitati la negociere. Rolul federatiilor sindicale a crescut, acestea putand interveni in negociere chiar si daca nu sunt reprezentative;
 
· Cele referitoare la raporturile colective: Contractul colectiv de munca de la nivel de unitate si negocierea colectiva;
 
·  OUG nr. 42/2023 referitoare la jurisdictia muncii, care cuprinde esenta regulilor procedurale ce vor trebui respectate in cazul in care se ajunge in fata instantei,  detalii AICI >>>
 
·  Noul caz de suspendare a CIM (Legea nr. 140/2023), anume desfasurarea, pe baza de contract incheiat in conditiile legii, a unei activitati specifice in calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist;
 
·  Noile conditii in care programatorii beneficiaza de scutirea de plata impozitului pe venit;
 
· Se prevede in mod expres – concediul de ingrijitor este platit.
 
Daca afirmatiile de mai sus va creeaza probleme, poate ar fi bine sa va familiarizati cu lucrarea „Consilier Legislatia Muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” explica in amanunt si foarte clar fiecare rand din intreaga legislatie a muncii, cu interpretari, proceduri de urmat, implicatii, corelari intre diferite prevederi, detalii AICI >>>

Din cuprinsul lucrarii: 
 
· Jurisdictia muncii - De la incercarea de rezolvare a conflictului prin conciliere si pana la judecata de catre instanta – toate etapele solutionarii unui litigiu de munca. Competenta tribunalelor si celelalte modificari ale Codului muncii cuprinse in O.U.G. nr. 42/2023. Termene, competenta materiala, competenta teritoriala, compunerea completului, sarcina probei. Probleme si solutii privind instantele competente. Procedura de judecata. Faza apelului. Norme procesuale.
 
· Negocierea colectiva - Noile reguli de reprezentare a salariatilor la negocierea contractului colectiv de munca. Procedura negocierii colec tive – pe fiecare nivel. Etapele negocierii – organizarea informatiei. Explicatii, tabele, comentarii.
 
·  Salarizarea - Directiva privind transparenta salariala – ce probleme ne asteapta. Scutirea de la plata impozitului pe venit, in cazul programatorilor, in conditiile noului Ordin. Probleme practice curente. Pentru interni se poate acorda scutire?
 
·  Suspendarea contractului individual de munca - Suspendarea de drept – o actualizare a temei. Noul caz de suspendare introdus prin Legea nr. 140/2022. Ce categorii de salariati vor beneficia. Suspendarea contractului in caz de greva: o corelare a textelor de lege. Concediul de acomodare.

Cuantum indemnizatie delegare/detasare si reincadrarea diurnei si a indemnizatiei de mobilitate 

 
Consilierul Codul muncii/Legislatia muncii contine un set de informatii de data recenta care vizeaza atat aspecte de drept al muncii propriu-zis, cat si de tratament fiscal al anumitor indemnizatii si prestatii.
 
Este vorba despre:
 
·  actualizarea cuantumului indemnizatiei de delegare/detasare si a cuantumului alocatiei de cazare pentru salariatii bugetari (conform Ordinului nr. 1.235/2023)
 
·   reincadrarea diurnei si a indemnizatiei de mobilitate (Ordinul nr. 874/2023 prin care a fost aprobata procedura de aplicare a prevederilor din Legea nr. 72/2022)
 
·  modelul unei proceduri de raportare privind protectia avertizorilor in interes public (Legea nr. 361/2022). Aceasta procedura va putea fi inclusa in Regulamentul intern sau adoptata ca document separat, detalii AICI >>>
 
· tabelul actualizat al unor categorii de lucratori cu si fara contract de munca (administratori, avocati, asistenti maternali, cadre militare, magistrati, PFA, politisti, stagiari, ucenici)
 
· telemunca (reglementarea activitatii de telemunca, contractual, obligatiile angajatorului si ale telesalariatului, sanatatea si securitatea in munca a telesalariatului)
 
·  nomazii digitali (cine se incadreaza in aceasta categorie, plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale)
 

 Deplasarea salariatilor - noul cuantum al indemnizatiilor de delegare 

 
· Deplasarea salariatilor - Noul cuantum al indemnizatiilor de delegare si al cheltuielilor de cazare stabilit pentru institutiile publice. Impact asupra angajatorilor privati. Exemple practice de acordare a diurnei. Reincadrarea fiscala a diurnei si a indemnizatiei de mobilitate. Cum se inregistreaza diurna in Declaratia 112? Se inregistreaza si diurna neimpozabila? Detasarea transnationala. Persoana desemnata sa tina legatura cu autoritatile nationale
 
·  Protectia avertizorilor - Informatiile confidentiale si posibilitatea raportarii lor de catre avertizorii in interes public. Examinarea raportarilor anonime – indiciile privind nelegalitatile raportate nu mai trebuie sa fie neaparat „temeinice” (Legea nr. 67/2023).
 
· Procedura operationala de raportare – un model util. Etape si responsabili, prezentate pas cu pas, detalii AICI >>>
 
· Clauza de mobilitate - Prestatiile pentru mobilitate – tratament fiscal. Cazul special al salariatilor mobili prevazuti in H.G. nr. 38/2008. Ce venituri intra in plafonul lunar de 33%? Angajatorul decide ordinea in care aceste venituri se includ in plafon.
 
· Telemunca - Controlul activitatii telesalariatului. Se poate trimite in delegare un telesalariat? Telemunca in strainatate. Nomazii digitali – facilitati fiscale.
 
Comandati acum „Consilier Legislatia muncii. Ghid complet privind gestionarea raporturilor de munca” cu abonament pe 12 luni la pretul special, detalii AICI >>>
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consilier legislatia munciideplasarea salariatilorprotectia avertizorilor

Data aparitiei: 16 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Consilier Legislatia muncii. GHID complet privind gestionarea raporturilor de munca - ce trebuie sa stii? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]