Telemunca din strainatate. Se va declara in D112?

telemunca in strainatatedeclaratia 112 telemunca
Telemunca din strainatate. Se va declara in D112?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In D112 trebuie declarata telemunca efectuata de angajat din strainatate?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Declaratia 112 nu cuprinde rubrici pentru declararea faptului ca o persoana lucreaza in telemunca din alt stat. Problema este insa in ce stat se datorea taxele salariale.
 
Exista posibilitatea ca in Romania sa se declare impozitul pe venit si/sau contributiile sociale sau  aceste taxe sa se declare in statul in care salariatul presteaza activitate.
 
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa  – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea. Ghidul contine legislatie explicata, modele de documente precum si numeroase studii de caz, cu accent pe principalele noutati legislative cu efect in acest an, DETALII AICI >>>
 
Astfel, impozitul pe venit se datoreaza si se declara in Romania daca sederea salariatului in statul respectiv dureaza mai putin de termenul prevazut de Conventia pentru evitarea dublei impuneri.  Daca sederea salariatului in statul respectiv dureaza mai mult de 183 zile, impozitul pe venit nu se datoreaza in Romania ci in statul respectiv.
 
In aceasta situatie, salariatul trebuie sa depuna la administratia financiara chestionarul la care voi face referire mai jos.
Conform OMFP 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor fizice, persoana fizica care pleaca din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive are obligatia sa depuna un chestionar la plecarea din Romania.
 
Astfel, conform ordinului enuntat, salariatul are obligatia completarii formularului Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.
 
In baza acestui chestionar, organul fiscal emite o Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor Codului fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ............., de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile" .
 
Spre exemplu, presupunem ca telemunca se presteaza din Italia.
Conform art. 15 pct. 2 din Conventia incheiata intre Romania si Republica Italiana pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si prevenirea evaziunii fiscale:
 
 Prin derogare de la prevederile paragrafului 1, remuneratiile obtinute de un rezident al unui stat contractant pentru o activitate salariata exercitata in celalalt stat contractant sunt impozabile numai in primul stat mentionat daca:
(a) beneficiarul este prezent in celalalt stat pentru o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in orice perioada de douasprezece luni incepand sau sfarsind in anul fiscal vizat si
(b) remuneratiile sunt platite de un angajator sau in numele unui angajator care nu este rezident al celuilalt stat si
(c) remuneratiile nu sunt suportate de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care angajatorul le are in celalalt stat.
Astfel, daca salariatul depaseste 183 de zile de sedere in Italia, impozitul pe venit se datoreaza in Italia. Daca sederea salariatului in Italia dureaza mai putin de 183 zile impozitul pe venit se datoreaza in Romania.
 
In ceea ce priveste contributiile sociale, acestea se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate (daca vorbim de un stat UE) cu exceptia situatiei in care salariatul detine document portabil A1. Daca se detine acest document contributiile sociale se datoreaza in Romania.
 
In situatia in care, conform celor de mai sus, atat impozitul pe venit cat si contributiile sociale se datoreaza in statul in care salariatul presteaza activitate,  in Romania in declaratia 112 se declara pe tipul de asigurat 12. PF nerezidente care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor de la un platitor de venituri din Romania, si care nu datoreaza contributii sociale in Romania.
 
Daca se datoreaza taxe in Romania, salariatul se declara in declaratia 112 cu tipul de asigurat corespunzator salariatului si cu taxele datorate in Romania (impozit pe venit si/sau contributii sociale) fara a se evidentia telemunca.
 
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemunca in strainatatedeclaratia 112 telemunca

Data aparitiei: 28 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Telemunca din strainatate. Se va declara in D112? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Manager clienti strategiciIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model fisa postului pentru MANAGER CLIENTI STRATEGICI - COR 122110 - in vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru NumerologIntrebare: As avea si eu nevoie va rog de o fisa de post pentru numerolog, cod COR 516102.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]