Ministrul Muncii este de parere ca impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim a condus la aparitia unui numar ridicat de contracte cu norma intreaga, ceea ce nu poate aduce decat beneficii salariatilor din Romania.
Motiunea simpla denumita „Marius Budai, ministrul salvarii pensiilor speciale”, a primit 177 de voturi „contra” din partea deputatilor si doar 86 de voturi „pentru”. Concret, motiunea simpla impotriva ministrului Muncii a fost dezbatuta in cursul zilei de luni (n.n. 6.03.2023) si a fost respinsa in data de 7 martie.
Marius Budai a adus lamuriri in acest sens, in timpul dezbaterii de luni, potrivit
Agerpres:
"Impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim, evident, cu exceptiile prevazute de lege, a dus, domnilor, la un numar record de contracte de munca cu norma intreaga si la incasari mai mari la bugetul de stat, ceea ce va permite marirea de salarii si pensii. Avem peste 6.720.000 de contracte de munca active, dintre care 5,7 milioane cu norma intreaga si un milion cu norma partiala. Este un numar record, domnilor, in istoria recenta Romaniei. De la introducerea acestei masuri si pana in prezent, si datele sunt publice, sunt peste 170.000 de noi angajati care au fost trecuti din regim part-time la o forma de incadrare cu norma intreaga. Toti acesti salariati si-au castigat dreptul cuvenit la o pensie intreaga pe masura muncii lor, cand vor iesi din activitate", a spus ministrul Muncii.
Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.? Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii, detalii AICI >>> Acesta a mai adaugat si ca salariatii aflati in aceasta situatie ar fi fost condamnati "la o pensie part-time", in conditiile in care cei mai multi dintre ei erau platiti oficial pentru doua ore, iar diferenta pana la opt ore era platita cash, la negru, de catre angajatori.
Ministrul a mai mentionat ca modificarile aduse la Pilonul II si prevazute in PNRR au fost aprobate de Comisia Europeana.
"A considerat jalonul indeplinit, dar dumneavoastra ati contestat la CCR legea, astfel ca ea nu este publicata in Monitorul Oficial si nici in vigoare. Si uite cum, din nou, periclitati ca Romania sa atraga miliarde de euro din PNRR-ul scris prost si la secret tot de dumneavoastra", a sustinut Budai.
Ministrul a tinut sa precizeze ca ori de cate ori a fost la guvernare salariul minim a crescut semnificativ, iar acum este in proces de transpunere directiva europeana privind salariul minim european:
"O directiva la care voi ati dat punct de vedere negativ, desi prevede ca salariul minim sa ajunga la 50% din salariul mediu. Noi, aceasta coalitie, vom transpune aceasta directiva, chiar daca voua nu va place. De ce? Pentru ca este inacceptabil pentru o societate ca cei care muncesc din greu sa continue sa se zbata in saracie. Este absolut necesar sa imbunatatim nivelul de trai al salariatilor, in special pentru cei cu venituri mici si medii, sa le dam o sansa tinerilor, sa le dam o sansa sa-si construiasca un viitor aici, acasa, nu sa plece la munca in strainatate din cauza proastei salarizari din Romania", a mai adaugat ministrul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<