Salariatul poate fi pontat in concediu de odihna fara acordul salariatului?

concediu de odihnaCodul munciiabsente nemotivaterelatii de muncaprogramare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: In cazul in care salariatul absenteaza nemotivat angajatorul are posibilitate, fara acordul salariatului, sa inlocuiasca absenta nemotivata cu concediul de odihna?
 
Raspuns: Concediul de odihna se efectueaza in baza unei programari prealabile, in conditiile art. 148 din Codul muncii republicat. Angajatorul, in baza consultarii sindicatului sau a reprezentatilor salariatilor, in functie de caz, este obligat sa efectueze programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
 
Perioadele fixate prin programari colective nu pot fi mai mici de 3 luni, iar aceasta perioada se stabilesc pe categorii de personal sau locuri de munca. In cazul programarii individuale a concediului sau a perioadei in care acesta ar avea dreptul la cocnediu de odihna, nu poate fi mai mare de 3 luni.
 
Pentru programarea individuala se poate stabili data exacta a efectuarii concediului de odihna sau poate fi stabilita o perioada in care salariatul ar putea efectua concediul de odihna. Aceata nu poate fi insa mai mare de 3 luni. Concret, se poate stabili, de exemplu:
- fie perioada 24 – 31 decembrie pentru efectuarea concediului de catre salariatul X
- fie perioada octombie – decembrie in care salariatul X isi poate efectua concediul de odihna, caz in care salariatul vap utea efectua solicitarea pentru concediul de odihna cu cel putin 60 de zile inainte.

 Art. 8  din Codul muncii prevede de altfel ca relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte, iar pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.
 
In concluzie, daca salariatul absenteaza nemotivat, angajatorul nu il poate ponta ca fiind in concediu de odihna, deoarece concediul de odihna se acorda la cererea salariatului, in perioada stabilita, in conditiile mentionate mai sus. Pentru absentele nemotivate aveti posibilitatea suspendarii contractului de munca in temeiul art. 51 alin. 2 din Codul muncii republicat. Absentele nemotivate reprezinta abatere disciplinara, situatie in care puteti declansa cercetarea disciplinara in conditiile legii.  

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de odihnaCodul munciiabsente nemotivaterelatii de muncaprogramare

Data aparitiei: 31 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul poate fi pontat in concediu de odihna fara acordul salariatului? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]