Formarea profesionala - Art. 192 - Art. 210 -Titlul VI Codul muncii 2021

codul munciilegea 53formare profesionalacodul muncii actualizatcodul muncii 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CAPITOLUL I
Dispozitii generale


Art. 192. – (1) Formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
b) obtinerea unei calificari profesionale;
c) actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
d) reconversia profesionala determinata de restructurari socioeconomice;
e) dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
f) prevenirea riscului somajului;
g) promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.
(2) Formarea profesionala si evaluarea cunostintelor se fac pe baza standardelor ocupationale.

Art. 193. – Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formare individualizata;
f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Art. 194. – (1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.

Art. 195. – (1) Angajatorul persoana juridica care are mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(2) Planul de formare profesionala elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anexa la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.
(3) Salariatii au dreptul sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.

Art. 196. – (1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

Art. 197. – (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 198. – (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu deformare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Art. 199. – (1) In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat potrivit alin. (1), in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.

Art. 200. – Salariatii care au incheiat un act aditional la contractul individual de munca cu privire la formarea profesionala pot primi in afara salariului corespunzator locului de munca si alte avantaje in natura pentru formarea profesionala.

Consultati Cartea verde a Legislatiei Muncii pentru a descoperi toate informatiile de care aveti nevoie  in domeniul Legislatiei Muncii si HR

 

CAPITOLUL II
Contracte speciale de formare profesionala organizata de angajator


Art. 201. – Sunt considerate contracte speciale de formare profesionala contractul de calificare profesionala si contractul de adaptare profesionala.

Art. 202. – (1) Contractul de calificare profesionala este cel in baza caruia salariatul se obliga sa urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobandirea unei calificari profesionale.
(2) Pot incheia contracte de calificare profesionala salariatii cu varsta minima de 16 ani impliniti, care nu au dobandit o calificare sau au dobandit o calificare ce nu le permite mentinerea locului de munca la acel angajator.
(3) Contractul de calificare profesionala se incheie pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
Art. 203. – (1) Pot incheia contracte de calificare profesionala numai angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
(2) Procedura de autorizare, precum si modul de atestare a calificarii profesionale se stabilesc prin lege speciala.

Art. 204. – (1) Contractul de adaptare profesionala se incheie in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o functie noua, la un loc de munca nou sau in cadrul unui colectiv nou.
(2) Contractul de adaptare profesionala se incheie odata cu incheierea contractului individual de munca sau, dupa caz, la debutul salariatului in functia noua, la locul de munca nou sau in colectivul nou, in conditiile legii.

Art. 205. – (1) Contractul de adaptare profesionala este un contract incheiat pe durata determinata, ce nu poate fi mai mare de un an.
(2) La expirarea termenului contractului de adaptare profesionala salariatul poate fi supus unei evaluari in vederea stabilirii masurii in care acesta poate face fata functiei noi, locului de munca nou sau colectivului nou in care urmeaza sa presteze munca.

Art. 206. – (1) Formarea profesionala la nivelul angajatorului prin intermediul contractelor speciale se face de catre un formator.
(2) Formatorul este numit de angajator dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de cel putin 2 ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze formarea profesionala.
(3) Un formator poate asigura formarea, in acelasi timp, pentru cel mult 3 salariati.
(4) Exercitarea activitatii de formare profesionala se include in programul normal de lucru al formatorului.

Art. 207. – (1) Formatorul are obligatia de a primi, de a ajuta, de a informa si de a indruma salariatul pe durata contractului special de formare profesionala si de a supraveghea indeplinirea atributiilor de serviciu corespunzatoare postului ocupat de salariatul in formare.
(2) Formatorul asigura cooperarea cu alte organisme de formare si participa la evaluarea salariatului care a beneficiat de formare profesionala.

 

CAPITOLUL III
Contractul de ucenicie la locul de munca


Art. 208. – (1) Ucenicia la locul de munca se organizeaza in baza contractului de ucenicie.
(2) Contractul de ucenicie la locul de munca este contractul individual de munca de tip particular, in temeiul caruia:
a) angajatorul persoana juridica sau persoana fizica se obliga ca, in afara platii unui salariu, sa asigure formarea profesionala a ucenicului intr-o meserie potrivit domeniului sau de activitate;
b) ucenicul se obliga sa se formeze profesional si sa munceasca in subordinea angajatorului respectiv.
(3) Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie pe durata determinata.

Art. 209. – (1) Persoana incadrata in munca in baza unui contract de ucenicie are statut de ucenic.
(2) Ucenicul beneficiaza de dispozitiile aplicabile celorlalti salariati, in masura in care ele nu sunt contrare celor specifice statutului sau.
Art. 210. – Organizarea, desfasurarea si controlul activitatii de ucenicie se reglementeaza prin lege speciala.


 

Folosind linkul urmator gasiti varianta Codul muncii actualizat zilnic
 

Detaliere pe capitole a Codul Muncii

Codul muncii - TITLUL I - Dispozitii generale - Art. 1 - Art. 9

Codul muncii - Titlul II - Contractul individual de munca - Art. 10 - Art. 110

Codul muncii - TITLUL III - Timpul de munca si timpul de odihna - Art. 111 - Art. 158

Codul muncii - TITLUL IV - Salarizarea - Art. 159 - Art. 174

Codul muncii - TITLUL V - Sanatatea si securitatea in munca - Art. 175 - Art. 191

Codul muncii - TITLUL VI - Formarea profesionala - Art. 192 - Art. 210

Codul muncii - TITLUL VII - Dialogul social - Art. 211 - Art. 228

Codul muncii - TITLUL VIII - Contractele colective de munca - Art. 229 - Art. 230

Codul muncii - TITLUL IX - Conflictele de munca - Art. 231 - Art. 236

Codul muncii - TITLUL X - Inspectia Muncii - Art. 237 - Art. 240

Codul muncii - TITLUL XI - Raspunderea juridica - Art. 241 - Art. 265

Codul muncii - TITLUL XII - Jurisdictia muncii - Art. 266 - Art. 275

Codul muncii - TITLUL XIII - Dispozitii tranzitorii si finale - Art. 276 - Art. 281
 

Codul muncii comentat - biblioraft cu peste 700 de pagini cu SOLUTII pentru toate problemele dvs. de personal; actualizat permanent; consultanta de specialitate gratuita: Consilier - Codul muncii


 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciilegea 53formare profesionalacodul muncii actualizatcodul muncii 2020

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 11 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Formarea profesionala - Art. 192 - Art. 210 -Titlul VI Codul muncii 2021 Nota: 4.36 din 5 - 7 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (5)


28-Apr-2013
patronu unde lucrez mea facut autorizatie iscir fara sa o vad fara sa semnezi niciun contract ceva si acum am plecat si mea zis ca sant dator la el cu o suma de bani ce e de facut

patronu unde lucrez mea facut autorizatie iscir fara sa o vad fara sa semnezi niciun contract ceva si acum am plecat si mea zis ca sant dator la el cu o suma de bani ce e de facut

25-Apr-2013
Sunt angajata la o clinica particulara de aproximativ 4 ani si lucrez pe sectie de fizioterapie !Desi eu sunt asistent medical generalist, in anul 2011 am efectuat un curs de 3 luni la programul de specializare cu durata de 159 ore pentru ocupatia competente comune: Asistent medical fizioterapie,cod cor 322603 organizat de o fundatie din orasul apropiat locului meu de munca. ACEST CURS A FOST INMATRICULAT IN REGISTRUL NATIONAL DE FORMARE PROFESIONALA cu nr:2912014.02.2011 ,iar certificatul s-a eliberat in conformitate cu prevederile O.G nr.1292000care este insotit de un supliment descriptiv al acestui certificat!Problema mea este ca acest certificat nu este aceptat de Ordinul asistentilor de la mine din judet deoarece directoarea filialei care a organizat aceste cursuri nu a intocmit dosarul pentru recunoasterea cursului de catre Ministerul Sanatatii nu are acreditarea ministerului si nici acordul presedintelui de la Ordinul asistentilor medicali de la noi din judet , nici nu a achitat suma aferenta inscrierii la Ministerul sanatatii a taxei de organizare a cursului!Intrebarea mea este cum voi putea legal sa obtin creditele necesare cursului si acreditarea de catre Ministerul sanatatii pentru a-mi putea fi trecut cursul in avizul de libera practica si recunoscut ?

Sunt angajata la o clinica particulara de aproximativ 4 ani si lucrez pe sectie de fizioterapie !Desi eu sunt asistent medical generalist, in anul 2011 am efectuat un curs de 3 luni la programul de specializare cu durata de 159 ore pentru ocupatia competente comune: Asistent medical fizioterapie,cod cor 322603 organizat de o fundatie din orasul apropiat locului meu de munca. ACEST CURS A FOST INMATRICULAT IN REGISTRUL NATIONAL DE FORMARE PROFESIONALA cu nr:2912014.02.2011 ,iar certificatul s-a eliberat in conformitate cu prevederile O.G nr.1292000care este insotit de un supliment descriptiv al acestui certificat!Problema mea este ca acest certificat nu este aceptat de Ordinul asistentilor de la mine din judet deoarece directoarea filialei care a organizat aceste cursuri nu a intocmit dosarul pentru recunoasterea cursului de catre Ministerul Sanatatii nu are acreditarea ministerului si nici acordul presedintelui de la Ordinul asistentilor medicali de la noi din judet , nici nu a achitat suma aferenta inscrierii la Ministerul sanatatii a taxei de organizare a cursului!Intrebarea mea este cum voi putea legal sa obtin creditele necesare cursului si acreditarea de catre Ministerul sanatatii pentru a-mi putea fi trecut cursul in avizul de libera practica si recunoscut ?

25-Apr-2013
Sunt angajata la o clinica particulara de aproximativ 4 anilucrez pe sectie de fizioterapie desi eu sunt asistent medical generalist in anul 2011 am efectuat un curs de 3 luni la programul de specializare cu durata de 159 ore pentru ocupatiacompetente comuneAsistent medical fizioterapie,cod cor 322603 organizat de o fundatie din orasul apropiat locului meu de munca. ACEST CURS A FOST INMATRICULAT IN REGISTRUL NATIONAL DE FORMARE PROFESIONALA cu nr:2912014.02.2011 ,iar certificatul sa eliberat in conformitate cu prevederile O.G nr.1292000care este insotit de un supliment descriptiv al acestui certificat!Problema mea este ca acest certificat nu este aceptat de ordinul asistentilor de la mine din judet deoarece directoarea filiale care a organizat aceste cursuri nu a intocmit dosarul pentru recunoasterea cursului de catre ministerul sanatatii si nici nu are acreditarea ministerului si nici acordul presedintelui de la ordinul asistentilor de la noi din judet si nici nu a achitat suma aferenta inscrieri la ministerul sanatatii a taxei de organizare a cursului!Intrebarea mea este cum voi putea legal sa obtin creditele necesare cursului si acreditarea de catre ministerul sanatatii pentru a-mi putea fi trecut cursul in avizul de libera practica si recunoscut ?

Sunt angajata la o clinica particulara de aproximativ 4 anilucrez pe sectie de fizioterapie desi eu sunt asistent medical generalist in anul 2011 am efectuat un curs de 3 luni la programul de specializare cu durata de 159 ore pentru ocupatiacompetente comuneAsistent medical fizioterapie,cod cor 322603 organizat de o fundatie din orasul apropiat locului meu de munca. ACEST CURS A FOST INMATRICULAT IN REGISTRUL NATIONAL DE FORMARE PROFESIONALA cu nr:2912014.02.2011 ,iar certificatul sa eliberat in conformitate cu prevederile O.G nr.1292000care este insotit de un supliment descriptiv al acestui certificat!Problema mea este ca acest certificat nu este aceptat de ordinul asistentilor de la mine din judet deoarece directoarea filiale care a organizat aceste cursuri nu a intocmit dosarul pentru recunoasterea cursului de catre ministerul sanatatii si nici nu are acreditarea ministerului si nici acordul presedintelui de la ordinul asistentilor de la noi din judet si nici nu a achitat suma aferenta inscrieri la ministerul sanatatii a taxei de organizare a cursului!Intrebarea mea este cum voi putea legal sa obtin creditele necesare cursului si acreditarea de catre ministerul sanatatii pentru a-mi putea fi trecut cursul in avizul de libera practica si recunoscut ?

04-Sep-2012
Ma adresez dvs.cu dorinta de a ma lamuri: daca am absolvit un curs de calificare profesionala platit de angajator si mi-am respectat clauza de a nu pleca timp de 1 an din institutie, diploma pe care am obtinut-o ramane la mine sau la angajator? sunt contrariata pentru ca pana la urma pe diploma scrie numele meu si nu al angajatorurlui.In asteptarea unui raspuns, va multumesc! Cu stima, Mariana

Ma adresez dvs.cu dorinta de a ma lamuri: daca am absolvit un curs de calificare profesionala platit de angajator si mi-am respectat clauza de a nu pleca timp de 1 an din institutie, diploma pe care am obtinut-o ramane la mine sau la angajator? sunt contrariata pentru ca pana la urma pe diploma scrie numele meu si nu al angajatorurlui.In asteptarea unui raspuns, va multumesc! Cu stima, Mariana

05-Iul-2012
BUNA ZIUA! VA ROG DA-MI SPUNETI SI MIE DACA ESTI INA CONCEDIU MEDICAL SI SE FACE MARIRE DE SALAR LA TOTI ANGAJATI POATE PRIMII MARIREA SI CEL CARE ESTE IN CONCEDIU MEDICAL.

BUNA ZIUA! VA ROG DA-MI SPUNETI SI MIE DACA ESTI INA CONCEDIU MEDICAL SI SE FACE MARIRE DE SALAR LA TOTI ANGAJATI POATE PRIMII MARIREA SI CEL CARE ESTE IN CONCEDIU MEDICAL.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tranzactie intre angajator si salariat pentru stingerea unui litigiu. Obligatiile partilor. Tratament fiscalIntrebare: Un salariat a dat societatea in judecata pentru ca era in preaviz,a adus concediu medical si nu a fost platit de societate pe motiv ca l-a adus la sfarsitul perioadei de preaviz. Avocatul societatii respective doreste sa incheie un acord de impacare cu avocatul salariatului. Salariatului i s-a desfacut contractul de munca in 21 ianuarie 2021 cand s-a terminat preavizul dat de societate. Concediul medical este pentru luna ianuarie 2021. Prin acest acord de impacare d-na avocat al societatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Vaccinarea salariatilor in contextul pandemiei de COVID-19Intrebare: Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, va rugam sa precizati daca in conditiile epidemiologice generate de criza covid 19 angajatorul poate obliga salariatii, care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]