Modalitati de obtinere de catre asociati a unor sume anterior distribuirii de dividende

dividendeasociaticheltuieliavansuriplata impozitacordarea dividendelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Necesitatea accesarii rezultatelor societatii insa din anul de referinta de catre asociati este posibila fara existenta riscului incadrarii faptelor in categoria celor ce reprezinta infractiuni, cum sunt cele privind acordarea de avansuri din dividende.

Este avut in vedere art. 81 alin. (3) din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990. Astfel, pentru societatile in nume colectiv este prevazut faptul ca se va putea stipula, prin actul constitutiv, ca asociatii pot lua din casa societatii anumite sume pentru cheltuielile lor particulare.

In raport cu principiul libertatii contractuale si al mecanismului prevazut prin coroborarea art. 1 si 5 din Legea societatilor comerciale, asociatii sunt liberi sa convina in actul constitutiv (contractul de societate in cazul societatii in nume colectiv) al societatii asupra oricaror aspecte cu exceptia celor interzise ori reglementate in mod expres de lege.

In sensul celor de mai sus este construit si art. 81 din Legea nr. 31/1990, in sensul ca prevederile alin. (1) si (2) reglementeaza caracterul prevalent al conventiei intervenite intre asociati, in timp ce alin. (3) instituie cadrul legal strict determinat prin care, in raport cu alte prevederi cuprinse in lege (interdictia distribuirii de dividende altfel decat din profiturile determinate in conditiile legii potrivit art. 67 alin. (3)), sunt stabilite exceptiile si modul in care se pot realiza.

Pe de alta parte, posibilitatea accesarii resurselor financiare ale societatii de catre asociati are ca temei nu numai prezumtiva relatie stransa dintre membri asociati, ci riscul redus al acestei operatiuni in raport cu posibilii creditori ai societatii.

Aceasta deoarece, potrivit art. 3 alin. (2), asociatii in societatea in nume colectiv raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Textul prevede in mod riguros si modul in care acestia se vor indrepta mai intai impotriva societatii pentru obligatiile ei si, numai daca aceasta nu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intarziere, se vor putea indrepta impotriva acestor asociati.

In concluzie, subliniem posibilitatea ridicarii din casa a unor sume de catre asociatii din cadrul  societatii in nume colectiv pentru cheltuielile lor particulare in raport cu situatia asociatilor din cadrul altor forme de asociere care dau nastere unei societati comerciale. Din perspectiva modului de reflectare in evidentele societatii a unor astfel de plati pentru asociati, desigur ca inregistrarea cu titlu de avansuri din dividende nu este posibila, fie si datorita faptului ca notiunea de dividend nu poate opera decat cu titlu de cota-parte din profit, potrivit definitiei date de art. 67 alin. (3) din lege. in lipsa unui cont distinct care sa reflecte aceasta operatiune, functionala va fi acordarea sumelor cu titlu de avans pentru efectuarea unor cheltuieli ulterioare.

Din punct de vedere fiscal, avand in vedere definitia dividendului in conditiile art. 7 pct. 2 din Codul fiscal, retragerea unor astfel de sume corespunde definitiei potrivit careia: "dividend - o
distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana
juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica". Consecinta acestei incadrari face ca ridicarea sumelor sa fie tratata ca dividend, astfel incat va fi necesara calcularea, retinerea si plata impozitului pe dividende pentru fiecare suma platita. La momentul acordarii dividendelor, potrivit situatiilor financiare anuale, va fi achitata doar o diferenta de impozit corespunzator sumelor acordate cu acest titlu.

Desigur ca, in momentul in care suma platilor efectuate va fi superioara cotei-parti din profit care i se cuvine potrivit contractului de societate, va exista obligatia restituirii diferentei, iar impozitul va fi regularizat in mod corespunzator.

In concluzie, reorganizarea societatii comerciale ca societate in nume colectiv permite accesul neingradit al asociatului la resursele financiare ale societatii in limitele stabilite prin contractul de societate, eliminand necesitatea artificiilor legate de ridicarea de avansuri de catre asociati.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeasociaticheltuieliavansuriplata impozitacordarea dividendelor

Data aparitiei: 13 August 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modalitati de obtinere de catre asociati a unor sume anterior distribuirii de dividende Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]