Atunci cand un angajator nu plateste integral prin virament bancar salariile angajatiilor sai, poate ca se intreaba daca este necesara intocmirea unor dispozitii de plata in acest sens.
De asemenea, in atentia angajatorilor, acestia ar trebui sa fie familiarizati care sunt procedurile atunci cand ofera o parte a salariului in avans.
In acest sens, vom raspunde la 2 intrebari adresate pe site-ul PortalCodulMuncii: "Pentru avansurile la salariu se intocmeste obligatoriu stat de avans? Plata unor diferente in cash la salariu se poate face doar in baza statului de salarii sau este necesara si intocmirea a cate unei dispozitii de plata pentru fiecare salariat in parte care incaseaza salariul in numerar?"
Conform art. 159. din Codul muncii "(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. (2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani."
Este demn de mentionat ca art. 168 alin. (1) din Codul muncii prevede ca plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Asa ca, atata timp cat un angajat primeste o parte din salariu prin virament bancar si alta cash, recomandabil ar fi ca salariatul sa semneze explicit pentru plata salariului cash sau sa existe o procedura interne acceptata de ambele parti prin care se stabileste cum se plateste salariul si cum se dovedeste plata salariului.
Mai multe despre aceste detalii poti citi pe PortalCodulMuncii