Ce trebuie sa stie angajatorii care ofera salariile in avans sau diferente salariale in numerar

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Octombrie 2016
20 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salariu in avanssalariu in numerarplata numerar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atunci cand un angajator nu plateste integral prin virament bancar salariile angajatiilor sai, poate ca se intreaba daca este necesara intocmirea unor dispozitii de plata in acest sens.

De asemenea, in atentia angajatorilor, acestia ar trebui sa fie familiarizati care sunt procedurile atunci cand ofera o parte a salariului in avans.

In acest sens, vom raspunde la 2 intrebari adresate pe site-ul PortalCodulMuncii: "Pentru avansurile la salariu se intocmeste obligatoriu stat de avans? Plata unor diferente in cash la salariu se poate face doar in baza statului de salarii sau este necesara si intocmirea a cate unei dispozitii de plata pentru fiecare salariat in parte care incaseaza salariul in numerar?"

Conform art. 159. din Codul muncii  "(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. (2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani."

Este demn de mentionat ca art. 168 alin. (1) din Codul muncii prevede ca plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.

Asa ca, atata timp cat un angajat primeste o parte din salariu prin virament bancar si alta cash, recomandabil ar fi ca salariatul sa semneze explicit pentru plata salariului cash sau sa existe o procedura interne acceptata de ambele parti prin care se stabileste cum se plateste salariul si cum se dovedeste plata salariului.

 
Mai multe despre aceste detalii poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]