OBLIGATII de retinere din salariu ce revin angajatorului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
26 Aprilie 2024
26 Aprilie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
retineri din salariupoprire pe salariuvenituri ce pot fi urmarite
OBLIGATII de retinere din salariu ce revin angajatorului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat plateste pensie lunara de intretinere in favoarea unui copil minor, in cota de 1/4 din venitul net obtinut. Angajatorul primeste un document de infiintare a popririi pe numele salariatului, pentru plata pensiei lunare de intretinere a minorului (restanta pe ultimii 4 ani). Avand in vedere ca salariatul plateste deja pe cont propriu 1/4 din venit ca si pensie de intretinere, care este procentul lunar pe care ar trebui angajatorul sa il retina din venitul realizat al salariatului? Are angajatorul nevoie de vreun document din partea salariatului care sa ateste faptul ca el deja plateste 1/4 in fiecare luna?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit art. 729 din Codul de procedura civila salariile si celelalte venituri periodice realizate din munca pot fi urmarite:
- pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
- pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
 
Modificarile din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, DETALII AICI >>>
 
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, retinerea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor.
 
Angajatorul, in calitate de tert poprit urmeaza sa isi indeplineasca obligatiile prevazute de art. 786 din Codul de procedura civila si anume ca in termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, umand ca ulterior:
 
1.sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2.sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
 
In contextul prezentat in cuprinsul intrebarii, doar debitorul are posibilitatea comunicarii executorului judecatoresc indeplinirea voluntara a obligatiilor care ii revin in vederea desfiintarii titlului executoriu  in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, angajatorul in calitate de terti poprit urmand sa isi indeplineasca obligatiile care ii revin in calitate de tert poprit.
 
Asadar, potrivit limitelor mentionate mai sus, suma susceptibila de retinere din veniturile din salarii in calitate de tert poprit va fi de pana la 1/2 din venitul lunar net pana la acoperirea integrala a obligatiei fiscale datorate.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]