Conform datelor, productivitatea a castigat un asemenea avans puternic in Romania pentru ca... pornim de jos si ca inca mai avem mult pana cand sa ii ajungem pe cei cu adevarat productivi.
Potrivit studiilor, din anul 2010, productivitatea medie a angajatilor europeni a crescut cu doar 3% dar in Romania s-a inregistrat un avans de 14%.
Care sunt tarile in care s-a inregistrat cel mai puternic nivel de crestere a productivitatii?
Romania pe primul loc, urmata de Letonia. Urmeaza Lituania si apoi Bulgaria.
Asa cum arata statisticile Eurostat, productivitatea muncii in Romania este de 6 ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de 8 ori mai mica decat in Olanda, noteaza Digi24.ro.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
40 Modele de Regulament Intern
Poate pentru ca volumul de munca este prea mare... Se poate sa fie o cauza. Atunci cand cantitatea creste, calitatea descreste si acest lucru se intampla pentru ca oamenii nu mai sunt productivi. De la un punct incolo, muncesti cu productivitate foarte redusa. Evident, rezultatele sunt pe masura.
Atentie la faptul ca studiul EUROFUND din 2012 arata ca Romania este pe primul loc in UE la numarul de ore lucrate saptamanal. Desi muncesc mult, angajatii romani aduc prea putina valoare adaugata in economie.
"Asamblarea la banda sau coaserea unor tetiere pentru masini e mai putin valoroasa decat dezvoltarea unor autoturisme sau cercetarea pentru noi tehnologii. Daca primele operatiuni sunt prestate in uzinele romanesti, cele din urma, se fac in Germania.", informeaza Digi24.ro.
Nu am putea avea un exemplu mai bun de atat, pentru a intelege de ce exista discrepante asa de mari intre Germania si Romania, intre Olanda si Romania, intre Belgia si Romania samd. Poate doar sa va amintim ca exportam multa materie prima catre tari bogate. Sunt procesate si apoi se intorc la noi, la preturi mult mai mari decat daca le-am produce noi. Desigur, daca am avea si tehnologiile lor, ar fi extraordinar. Am produce ca ei, din materia pe care deja o detinem. Apoi am putea sa exportam produse finite la preturile corecte pentru investitiile noastre.
Pana atunci, Romania inregistreaza de la un an la altul, mici pasi de progres. Avansam incet dar sigur. Dar nu uitati un lucru important. Investitiile in tehnologie se armonizeaza intotdeauna doar prin investitiile in capitalul uman. Sunt interdependente, fara exceptie.