Regimul FISCAL al avansurilor primite de salariat - specialistii explica

avans salariatsalariat avans salariuregim fiscal avans salariu
Regimul FISCAL al avansurilor primite de salariat - specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In cazul in care un angajat are un avans luat, pe care nu il poate restitui la incetarea raportului de munca, dar in urma unui acord intre parti, angajatul restituie aceasta suma in mai multe transe, trebuie calculata suma bruta aferenta, pentru retinerea contributiilor? La recuperarea sumei integrale se face rectificativa la luna la care ramasese suma restanta(la ultimul stat de plata)? In cazul in care nu recuperam aceasta suma, trebuie facut un calcul invers pt suma bruta aferenta si plata contributiilor?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Regimul avansurilor spre decontare acordate nu beneficiaza de un cadrul legal propriu-zis, ci exista dispozitii care le reglementeaza in diverse acte normative.
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
 
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal.
 
Ei bine, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal vi le ofera pe amandoua! Si va scapa de stres, DETALII AICI >>>
 
In acest context, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie, potrivit prevederilor art. 256 din Codul muncii.
De asemenea, in raport cu efectuarea de retineri din salariu, de referinta sunt prevederile art. 169 alin. (1) din Codul muncii care prevad ca „nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege”. In aceste conditii, salariatul are posibilitatea platii lunare a sumei corespunzatoare la casieria societatii, pentru a acoperi sumele datorate, sau in baza unei intelegeri/acord intre cele doua parti, angajatorul va preleva din suma platita salariatului suma convenita.
 
Pe fond, acordarea avansurilor spre decontare semnifica de regula mandatul acordat de catre societate catre o terta persoana, administrator, salariat sau chiar o persoana din afara societatii sa efectueze in numele acesteia o operatiune care implica plata unei sume de bani pe care nu o efectueaza direct societatea. Ulterior, in urma executarii obligatiei, mandatarul prezinta inscrisurile constatatoare si restituie, daca este cazul, o parte din sumele incredintate.
 
Daca pentru salariati sursa mandatului este contractul de munca in temeiul caruia acestia executa pentru societate si operatiuni de plati, cadrul general este reprezentat de dispozitiile art. 2009 si urmatoarele din Codul civil referitoare la contractul de mandat.
 
Asadar, acordarea de avansuri in contul salariului presupune existenta unui contract individual de munca deja incheiat, insa societatea are posibilitatea sa utilizeze alte forme de acordare de sume catre persoane fizice, spre exemplu prin incheierea unui contract de imprumut, contractul trebuind sa cuprinda clauze privind restituirea imprumutului.
 
Astfel cum se prevede la art. 166 alin. (1) din Codul muncii, salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz, rezultand ca acordarea de avansuri din salariu poate fi realizata in cadrul operatiunii de plata a salariilor sub forma de avans si lichidare. In cazul acordarii de avansuri din salariu care depasesc nivelul salariului lunar, cu rambursarea esalonata pe perioada ulterioara, ne aflam in prezenta acordarii unui imprumut.
 
Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar de catre societati constituite potrivit Legii 31/1990, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 alin. (2) din Codul civil potrivit carora atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
In conditiile in care societatea care acorda imprumutul salariatului nu constituie depozite cu scopul acordarii de imprumuturi operatiunea este admisa implicit si de legea bancara. Aceasta de altfel nu instituie restrictii exprese in acest sens, ci interzice activitatea de atragere de depozite dupa cum este subliniat in cadrul art. 5 alin. (1) din OUG nr. 99/2006.
 
Temeiul legal pentru incheierea unui contract de imprumut este reprezentat de prevederile art. 2158 - 2170 din Codul civil. Imprumutul de consumatie este contractul prin care imprumutatorul remite imprumutatului o suma de bani sau alte asemenea bunuri fungibile si consumptibile prin natura lor, iar imprumutatul se obliga sa restituie, dupa o anumita perioada de timp, aceeasi suma de bani sau cantitate de bunuri de aceeasi natura si calitate.
 
In legatura cu tratamentul fiscal al imprumuturilor acordate salariatilor trebuie subliniat ca, potrivit art. 76 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, imprumuturile nerambursabile primite in legatura cu o activitate dependenta vor fi considerate avantaje impozabile prin cumulare cu celelalte venituri de natura salariala primite. Prin urmare, doar imprumutul care nu face obiectul restituirii sau rambursarii va fi considerat avantaj si supus impunerii, datorandu-se impozit pe salarii si contributii sociale obligatorii.
 
De asemenea, potrivit art. 76 alin. (4^1) lit. j), art. 142 lit. aa1) pct. 10, art. 157 alin. (2) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal reprezinta venit neimpozabil cumulat cu celelate venituri mentionate la art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat care nu se supune contributiilor sociale obligatorii, diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite. Asadar, pentru a nu genera venituri impozabile la nivelul salariatului, contractul va trebui sa cuprinda in mod expres clauze privind restituirea imprumutului.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avans salariatsalariat avans salariuregim fiscal avans salariu

Data aparitiei: 20 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regimul FISCAL al avansurilor primite de salariat - specialistii explica Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]