Vrei sa-ti motivezi angajatii? Afla despre diverse tipuri de bonusuri

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
22 August 2024
22 August 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Vrei sa-ti motivezi angajatii? Afla despre diverse tipuri de bonusuri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bonusurile pentru angajati reprezinta o forma de recompensa suplimentara pe care organizatia o ofera angajatilor sai, pe langa salariul de baza sau plata pe ora. Aceste recompense pot avea diverse forme si scopuri, fiind destinate sa motiveze, sa rasplateasca atingerea obiectivelor si sa consolideze relatia dintre angajat si organizatie. Bonusurile pot fi acordate sub forma de sume de bani, cadouri, calatorii, actiuni sau alte beneficii materiale sau nemateriale.

Daca vrei sa afli mai multe despre diverse tipuri de bonusuri pentru angajati, citeste in continuare

Principalele tipuri de bonusuri includ:

-       Bonusuri financiare: sumele acordate pot fi legate de indicatorii de performanta ai afacerii sau pot fi acordate sub forma de prime;

-       Bonusuri nefinanciare: asigurarea medicala, cadouri, calatorii, masina de serviciu sau echipamente tehnice, asigurarea conditiilor de locuire, accesul la oferte partenere;

-       Alte plati pe termen lung: plati pentru pensii, prime pentru aniversari, dividende, concedii pentru vechime in munca etc.

De ce sunt importante bonusurile pentru angajati?

Pe o piata a muncii competitiva, afacerea ta trebuie sa creeze conditii atractive de lucru. Un sector larg de bonusuri poate ajuta in acest sens, avand un impact atat asupra angajatilor actuali, cat si a celor potentiali.

Cum pot bonusurile pentru angajati sa ajute afacerii tale?

Imbunatatirea imaginii angajatorului

Sistemul de bonusuri poate influenta pozitiv brandul angajatorului si poate atrage cei mai buni specialisti. Cand doi angajatori ofera aceleasi salarii, oferta cu mai multe beneficii si avantaje va fi cea mai atractiva.

Retentia talentelor

Bonusurile pot fi un instrument pentru pastrarea angajatilor valorosi in companie. Ele demonstreaza ca organizatia isi apreciaza angajatii, crescand loialitatea, satisfactia si reducand fluctuatia de personal.

Motivatie suplimentara

Bonusurile ofera angajatilor motivatie suplimentara pentru a obtine rezultate excelente si pentru a-si atinge obiectivele. Acestea pot servi drept recompensa pentru productivitate ridicata si ii pot stimula sa isi imbunatateasca performantele.

Exemple de bonusuri si avantaje pentru angajati

Companiile moderne incearca tot mai des sa ofere beneficii lucratorilor lor. Totusi, din cauza specificului muncii sau al nevoilor angajatilor, bonusurile pot varia. Iata cateva exemple de bonusuri:

-       Asigurare medicala pentru angajat si membrii familiei sale

-       Cresterea numarului de zile de concediu medical

-       Serviciile unui psiholog corporativ sau compensarea sesiunilor cu un psiholog personal

-       Cursuri si activitati organizate de companie

-       Programe de sanatate

-       Compensarea costurilor pentru sport sau hobby-uri

-       Transport gratuit catre locul de munca

-       Acces la programul de loialitate

-       Carduri de masa

-       Carduri de vacanta

-       Carduri culturale

-     Carduri cadou

-       Asistenta in gasirea si compensarea chiriei in caz de relocare

-       Gustari si mese in birou

-       Flexibilitatea programului si posibilitatea de a lucra de la distanta

-       Ajutor sau subventii in cazul nasterii unui copil etc.

Cum sa implementezi eficient un sistem de bonusuri

Asa cum am mentionat anterior, exista multe optiuni de bonusuri pe care le poti oferi angajatilor. Cu toate acestea, este esential sa evaluezi mai intai nivelul de satisfactie al angajatilor si nevoile lor. Discuta cu departamentul de HR si alegeti Pluxee pentru diverse tipuri de beneficii pentru angajatii vostri, in functie de cerinte si nevoi.

Dupa implementarea unui beneficiu, monitorizeaza reactiile angajatilor. Se poate intampla ca bonusurile oferite sa nu fie la fel de populare cum te-ai asteptat. In acest caz, ia in considerare alte beneficii posibile.

In concluzie, oferirea de bonusuri si avantaje bine gandite poate transforma semnificativ cultura organizationala si poate spori satisfactia angajatilor, motivandu-i sa fie mai implicati si productivi. Prin evaluarea constanta a nevoilor echipei tale si ajustarea beneficiilor, vei crea un mediu de lucru atractiv si vei reusi sa pastrezi talentele valoroase in companie.

Poza de CoWomen de pe pexels.com

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca + Regulamentul Intern"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]