La jumatatea saptamanii in curs a fost adoptata Ordonanta de urgenta a Guvernului 69/2020 pentru modificarea Codul fiscal. Se extind astfel facilitatile la plata impozitului anual pe cladiri sau a taxei lunare pe cladiri acordate pe perioada starii de urgenta pana la sfarsitul anului fiscal 2020.
Proiectul pentru aprobarea OUG 69/2020 are ca obiect de reglementare instituirea unor masuri fiscale, prorogarea unor termene, acordarea unor facilitati la plata impozitului anual pe cladiri sau a taxei lunare pe cladiri, acordarea unor facilitati la plata taxei si a chiriei datorate pentru ocuparea domeniului public, precum si anularea unor obligatii accesorii, pentru perioada de urgenta, alerta si pentru durata ulterioara incetarii starii de alerta pana la sfarsitul anului fiscal 2020, informeaza Agerpres.
Prin amendament se extind facilitatile acordate pe perioada starii de urgenta si pe timpul starii de alerta si pana la sfarsitul acestui an fiscal.
Conform noii propuneri, citate de aceeasi sursa, "pentru durata starii de urgenta, a starii de alerta si pentru durata ulterioara incetarii starii de alerta pana la sfarsitul anului fiscal 2020, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe cladiri/taxa pe cladiri, consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti pot adopta hotarari pana la data de 14 august 2020 privind: a) reducerea impozitului anual pe cladiri cu o cota de pana la 50%, pentru cladirile nerezidentiale, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economica proprie a acestora sau date in folosinta (...) daca in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, proprietarii sau utilizatorii cladirilor au fost obligati, potrivit legii, sa isi intrerupa total activitatea economica sau detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se certifica intreruperea partiala a activitatii economice; b) scutirea de la plata taxei lunare pe cladiri datorate de catre concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinta a unei cladiri proprietatea publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, daca, in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, utilizatorii cladirilor au fost obligati, potrivit legii, sa isi intrerupa total activitatea economica".
Astfel, conform sursei citate, daca autoritatile administratiei publice locale competente adopta hotarari de acordare a reducerii impozitului pe cladirile nerezidentiale, proprietarii cladirilor au obligatia ca, pana la data de 15 septembrie 2020 inclusiv, sa depuna la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea o cerere de acordare a reducerii, insotita de o declaratie pe propria raspundere.
Totodata, amendamentul adoptat stabileste ca pentru proprietarii care detin cladiri nerezidentiale date in folosinta pentru desfasurarea unor activitati economice catre alte persoane fizice sau juridice, pe perioada in care s-a instituit starea de urgenta, din declaratia pe propria raspundere trebuie sa reiasa ca acestia se regasesc concomitent in urmatoarele situatii:
a) au renuntat la cel putin 50% din dreptul de a incasa contravaloarea chiriei, redeventei sau alta forma de utilizare a cladirii, stabilita conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta;
b) cel putin 50% din suprafetele totale detinute si afectate activitatilor economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului ca titularii dreptului de folosinta a cladirilor respective au fost obligati, potrivit legii, sa isi intrerupa total si/sau partial activitatea economica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stagiu pentru pensie. Indemnizatia de somajIntrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial inegalIntrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<