Este legal cumulul celor trei calitati, de asociat, administrator si salariat, intr-o societate comerciala?
Pentru a raspunde intrebarii trebuie sa observam ce reprezinta cele trei functii si ce presupun din perspectiva responsabilitatilor pe care le implica.
Ce este/ce presupune calitatea de asociat
Pentru a arata ce presupune calitatea de asociat ni se pare esential sa intelegem ce este contractul de societate sau ce este o societate, ori o companie, situatie in care este relevant art. 1.881 din Codul civil care defineste contractul de societate ca fiind: „Prin contractul de societate doua sau mai multe persoane se obliga reciproc sa coopereze pentru desfasurarea unei activitati si sa contribuie la aceasta prin aporturi banesti, in bunuri, in cunostinte specifice sau prestatii, cu scopul de a imparti beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta.”
Asociatul este, deci, o persoana care se obliga sa coopereze si sa desfasoare o activitate, de cele mai multe ori o activitate economica, contribuind cu sume de bani, bunuri de alta natura sau chiar munca sa (prestatie in natura), cu scopul de a produce profit si de a-l imparti cu celalalt sau ceilalti asociati. Pe scurt, asociatul este un investitor care contribuie cu un capital in vederea realizarii unui profit.
Pot fi asociati persoanele fizice, dar si persoanele juridice indiferent de nationalitate.
Exista si particularitatea in care asociatul sau investitorul nu se asociaza, nu coopereaza cu una sau mai multe persoane, ci realizeaza comertul individual. Amintim aici societatea comerciala cu asociat unic in care exista un singur asociat, nu mai multi. Paradoxal, acest tip de societate a aparut ca o exceptie si a devenit regula daca avem in vedere numarul de astfel de companii infiintate.
Ce este/ce presupune calitatea de administrator
Administrator delegat = persoana imputernicita de consiliul de administratie al unei societati capitaliste sa conduca societatea.
Administratorul este persoana care asigura gestiunea activitatii. Este relevant sa mentionam dispozitiile art. 1913 din Codul civil „Numirea administratorilor, modul de organizare a acestora, limitele mandatului, precum si orice alt aspect legat de administrarea societatii se stabilesc prin contract sau prin acte separate.”
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Legis Plus Legislatia Muncii
Asociatii sau investitorii sunt cei care numesc persoanele care vor avea calitatea de administratori, dar si puterile sau atributiile pe care pe care acestia le vor avea in companie, putand impune anumite limite ca, de exemplu, orice tranzactie mai mare de 10.000 Euro va trebui aprobata de asociati in AGA (adunarea generala a asociatilor).
Textul de lege prevede expres ca administratorii por fi numiti dintre asociati sau din afara societatii. Acest fapt este stipulat la art. 1913 din Codul civil „Administratorii pot fi asociati sau neasociati, persoane fizice ori persoane juridice, romane sau straine.”
Putem observa ca asociatul poate cumula si calitatea de administrator. Cu alte cuvinte, cel care investeste se poate ocupa si de administratie, fapt care este si logic.
Ce este/ce presupune calitatea de salariat
Apeland la definitia contractului individual de munca, definitie care evidentiaza principalele componente ale calitatii de salariat, oferita de art. 10 din Codul muncii, putem observa urmatoarele: „Contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.”
Astfel, salariatul este persoana care semneaza obligatoriu un contract individual de munca sau alt act juridic asimilat acestui tip de contract si care presteaza munca sub autoritatea companiei angajatoare in schimbul unei sume de bani care se numeste salariu. Principalele caracteristici sunt ca salariatul nu presteaza munca pentru el, ci pentru companie, sau in beneficiul acesteia si sub autoritatea ei.
Se naste urmatoarea intrebare, poate fi asociatul – administrator si salariat al firmei?
Raspunsul este diferit in functie de tipul de societate. Cele trei calitati pot coexista doar in cazul societatii comerciale cu raspundere limitata sau SRL. Ele nu pot coexista si in cazul societati pe actiuni sau SA.
In practica, societatile care au un salariat pot beneficia de avantaje fiscale. In discutie este statutul de microintreprindere. Microintreprinderea este o facilitate fiscala recunoscuta firmelor care indeplinesc anumite conditii, intre care sa aiba un angajat cu norma intreaga de 8 ore, pentru mai multe detalii clic aici. Acestora li se aplica o cota de impozitare de 1% sau 3% din totalitate veniturilor realizate.
Asociatul – administrator sau administratorul unei firme poate dobandi calitatea de salariat si prin semnarea unui contract de mandat. Mandatul trebuie sa respecte cateva cerinte pentru a fi asimilat unui contract individual de munca.
Pentru a fi asimilat contractului individual de munca contractul de mandat trebuie, asa cum amintit, sa includa o norma de 8 ore. Daca exista mai multe astfel de contracte pot exista si norme de lucru mai mici, insa este important sa existe cel putin 8 ore cumulat. Remuneratia trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim pe economie.
Potrivit art. 2009 alin. (1) din Codul civil: ,,Mandatul este contractul prin care o parte, numita mandatar, se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti, numita mandant.”