Angajatorii pot acorda salariatilor urmatoarele categorii de bilete de valoare:
a) tichete de masa,
b) tichete culturale
c) tichete de cresa,
d) tichete cadou,
e) vouchere de vacanta;
f) tichete pentru activitati casnice.
Conditiile de acordare de catre angajatori a biletelor de valoare sunt prevazute de:
– Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial nr. 599 din 13 iulie 2018, cu modificarile ulterioare;
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, aprobate prin H.G. nr. 1.045/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, modificata prin H.G. nr. 931/2022, publicata in Monitorul Oficial nr. 748 din 26 iulie 2022;
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
– Ordinul nr. 1.909/2019 pentru aprobarea criteriilor referitoare la autorizarea func tio narii unitatilor emitente de bilete de valoare, a componentei si procedurii de lucru a Comisiei pentru autorizarea unitatilor emitente de bilete de valoare, modificat prin Ordinul nr. 1.502/2022, publicat in Monitorul Oficial nr. 672 din 5 iulie 2022;
– Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, publicata in Monitorul Oficial nr. 402 din 27 aprilie 2022, modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 38/2024, publicata in Monitorul Oficial nr. 388 din 25 aprilie 2024.
Tratamentul fiscal al biletelor de valoare este reglementat de Codul fiscal. Legea nr. 165/2018 se aplica in ceea ce priveste voucherele de vacanta incepand cu data de 1 ianuarie 2027.
In anul 2025, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, nu acorda personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu exceptia tichetelor de cresa.
Biletele de valoare pot fi acordate salariatilor daca sumele destinate acoperirii valorii nominale a acestora au fost evidentiate in bugetele proprii aprobate, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita „Tichete de masa“, „Tichete cadou“, „Tichete de cresa“, „Tichete culturale“ sau „Vouchere de vacanta“.
Prin suport electronic se intelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de catre beneficiarul sau pentru a efectua operatiuni cu biletele de valoare.
Cum alegem unitatea de la care contractam biletele de valoare?
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acorda angajatilor, frecventa acordarii acestora si valoarea lor, acolo unde este cazul, precum si unitatea emitenta si modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual.
Potrivit modificarii Legii biletelor de valoare, intervenita in 2024, la cererea salariatului, angajatorul care opteaza pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricand unitatii emitente si emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului incheiat cu unitatea emitenta.
Contractarea achizitionarii biletelor de valoare se face tinand seama si de dispersia geo grafica a punctelor de lucru ale angajatorilor, de dispersia geografica si numarul unitatilor afiliate, precum si de calitatea si pretul produselor vandute/serviciilor prestate de acestea.
Acordarea de catre angajator a unei categorii de bilete de valoare nu exclude acordarea concomitenta, aceluiasi salariat, si a altor categorii de bilete de valoare.
Desemnarea salariatilor care pot primi bilete de valoare
Aceasta nu inseamna ca avem obligatia de a acorda bonuri de valoare tuturor salariatilor. Dar acordarea tichetelor de masa doar unora dintre salariati trebuie sa fie justificata de un criteriu obiectiv.
Exemplu
Se poate stabili ca se acorda tichete de masa doar salariatilor care muncesc in ture, salariatilor care muncesc in conditii grele, salariatilor care muncesc pe santier, etc.
Prin acord cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor se vor stabili:
– numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
– categoriile de salariati care primesc bilete de valoare;
– criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, ti-nand seama de prioritatile socio-profesionale si de alte elemente specifice activitatii;
– stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou, tichete de cresa si culturale, dupa caz, si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente;
– documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul angajatorului, in vederea acordarii tichetelor de cresa.
Problema 1
Se pot stabili clauze privind biletele de valoare prin regulamentul intern de comun acord cu sindicatul? Raspunsul specialistilor in Consilier Codul Muncii, cea mai apreciata publicatie de specialitate din Romania, detalii AICI >>>