"Care este suma maxima ce poate fi platita unui salariat intr-o zi ca si drept de natura salariala (ajutor deces, nastere, salariu, etc.) prin casieria unitatii?"
Raspunsul specialistului:
Regula generala instituita de art. 1 alin. (1) din Legea 70/2015 privind operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane are in vedere realizarea acestora numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, DETALII AICI >>>
Cu referire la operatiuni de incasari si plati in numerar catre persoane fizice, Legea 70/2015 reglementeaza o serie de exceptii printre care si cea prevazuta la art. 3 lit. e) potrivit careia se pot efectua plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
Cu toate acestea, in conformitate cu prevederile art. 5 lit. b) din Legea nr. 70/2015, plafoanele-limita nu se aplica de catre persoanele obligate conform acestui act normativ pentru plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens. Asadar, platile sumelor catre salariati pot fi facute in numerar fara nicio limitare impusa de lege daca sunt respectate nivelurile prevazute de reglementarile interne cum este cazul nivelului diurnei, plafonul de cazare acceptat (suma maxima pentru cazare sau numar de stele), numarul de zile alocat in total actiunii, mijlocul de deplasare, plafoane pentru evenimente de protocol, etc.
Sumele in numerar aflate in casieria societatii
De asemenea, potrivit art. 5 lit. d) din Legea 70/2015, plafoanele-limita nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul analizat de catre societate, nici pentru retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice.
Sumele in numerar aflate in casieria societatii nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei, insa prin exceptie, se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
Precizam ca, Legea 406/2023, chiar daca va intra in vigoare doar incepand cu data de 16 iunie 2024, clarifica faptul ca plafoanele limita nu se vor aplica pentru plati de natura salariala platite de angajator, astfel ca apreciem ca toate drepturile salariale, inclusiv cele care fac obiectul analizei, pot fi platite angajatilor si in numerar.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii modificare timp de lucruIntrebare: Avem un salariat pensionar grad 3 cu 4 h/zi si solicita reducerea programului la 2 saptamani/luna. Va rog sa precizati ce modificari se aduc CIM in aceste conditii si numarul total de ore/luna mentionat in act aditional si Revisal.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru instalator pentru sisteme fotovoltaice solareIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un model de fisa post pentru instalator sisteme fotovoltaice solare COR 741103.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<