OBLIGATII privind plata salariilor - suma maxima ce poate fi platita unui salariat prin casieria unitatii?

plata salariilorsuma maxima salariuLegea 406/2023
OBLIGATII privind plata salariilor - suma maxima ce poate fi platita unui salariat prin casieria unitatii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Care este suma maxima ce poate fi platita unui salariat intr-o zi ca si drept de natura salariala (ajutor deces, nastere, salariu, etc.) prin casieria unitatii?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Regula generala instituita de art. 1 alin. (1) din Legea 70/2015 privind operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane are in vedere realizarea acestora numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, DETALII AICI >>>
 
Cu referire la operatiuni de incasari si plati in numerar catre persoane fizice, Legea 70/2015 reglementeaza o serie de exceptii printre care si cea prevazuta la art. 3 lit. e) potrivit careia se pot efectua plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
Cu toate acestea, in conformitate cu prevederile art. 5 lit. b) din Legea nr. 70/2015, plafoanele-limita nu se aplica de catre persoanele obligate conform acestui act normativ pentru plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens. Asadar, platile sumelor catre salariati pot fi facute in numerar fara nicio limitare impusa de lege daca sunt respectate nivelurile prevazute de reglementarile interne cum este cazul nivelului diurnei, plafonul de cazare acceptat (suma maxima pentru cazare sau numar de stele), numarul de zile alocat in total actiunii, mijlocul de deplasare, plafoane pentru evenimente de protocol, etc.
 

Sumele in numerar aflate in casieria societatii

 
De asemenea, potrivit art. 5 lit. d) din Legea 70/2015, plafoanele-limita nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul analizat de catre societate, nici pentru retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice.
 
Sumele in numerar aflate in casieria societatii nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei, insa prin exceptie, se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
 
Precizam ca, Legea 406/2023, chiar daca va intra in vigoare doar incepand cu data de 16 iunie 2024, clarifica faptul ca plafoanele limita nu se vor aplica pentru plati de natura salariala platite de angajator, astfel ca apreciem ca toate drepturile salariale, inclusiv cele care fac obiectul analizei, pot fi platite angajatilor si in numerar.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.  
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata salariilorsuma maxima salariuLegea 406/2023

Data aparitiei: 02 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OBLIGATII privind plata salariilor - suma maxima ce poate fi platita unui salariat prin casieria unitatii? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]