legislatiamuncii.ro

 

Bonus in perioada concediului de maternitate. Ce taxe se vor retine? Specialistii explica

Rodica Mantescu
Rodica Mantescu
14 Noiembrie 2024
14 Noiembrie 2024
Rodica Mantescu
Rodica Mantescu
bonus concediu de maternitatebonus declaratie 112
Bonus in perioada concediului de maternitate. Ce taxe se vor retine? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate (art. 23 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005).

De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. 

Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora, iar indemnizatia se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.

Vor putea beneficia de concediu de maternitate, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, urmatoarele persoane care au calitatea de asigurati obligatoriu:

a) realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
b) realizeaza in Romania veniturile prevazute la lit. a), de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;

c) beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.

Iata un studiu de caz relevant de pe PortalCodulMuncii pentru concediul de maternitate. Cum se vor trata bonusurile primite in aceasta perioada, se vor datora taxe?

"In cazul unei luni pontate integral in CM cod 08 - sarcina si lauzie exista si alte sume datorate angajatei, un bonus. Ce taxe trebuie retinute pentru acest bonus? (CAS, CASS, impozit, CAM ). Aplicatia de salarizare folosita a retinut doar CAS, CASS si CAM. Impozitul nu l-a retinut, exista scutire de impozit pe alte sume in afara CM? Pe D112 trebuie sa apara mentionat acest bonus la venituri neimpozabile?"

 

Raspunsul specialistilor: 

Bonusul reprezinta venit salarial impozabil in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal:

Art. 76: Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
 
Pentru a nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit bonusul acordat in perioada concediului de maternitate ar trebui sa fie prevazut de Codul fiscal ca venit neimpozabil ori ca venit scutit de la plata impozitului pe venit.

Or, nu exista o astfel de prevedere.

Doar indemnizatia de maternitate reprezinta venit neimpozabil conform art. 62 din Codul fiscal: Venituri neimpozabile
In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile:

c) indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, potrivit legii;

Asadar, indemnizatia de maternitate este venit neimpozabil, nu si bonusul acordat in perioada concediului de maternitate.
Bonusul se declara in declaratia 112 venit impozabil.

GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>

 
Programul de salarii calculeaza gresit. 

Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]